SSC & HSC Grammar Lecture Sheet অথবা Board Question Solution এর পিডিএফ এবং ওয়ার্ড ফাইল ক্রয় করতে Click here!

Hsc with clues board questions 2025 answer free download

1. [Dhaka Board-2025]
The world is producing millions of tons of domestic rubbish and (a) --- industrial waste each year. It is becoming very difficult to find (b) --- locations to (c) --- rid of all these refuse. The dumping of (d) --- kinds of waste is seriously (e) --- the environment. We know that air is a/an (f) --- element of our environment. But the air is polluted by (g) ----. Water, another vital element of the environment, is polluted by different kinds of waste and filth. If we want to live a (h) --- life, we should prevent the pollution of the environment. Total prevention may be (i) --- but we can certainly reduce pollution by raising (j) --- among people.

Answer: (a) harmful; (b) suitable; (c) get; (d) these; (e) polluting; (f) important; (g) smoke; (h) healthy; (i) impossible; (j) awareness

2. [Rajshahi Board-2025]
The food (a) ---- of the young people of our country has changed greatly. (b) --- people are getting (b) --- to fast food and western foods day by day. Today they go to fast food shops and enjoy (c) --- such foods as pizza, burger, soft drinks etc. When fast foods (d) --- high level of sugar and fat, then it is called (e) --- food. It lacks fiber, (f) --- and minerals. The (g) --- is currently facing an obesity epidemic which increases the (g) --- of chronic (h) --- like heart disease and diabetes. (i) --- foods lead to obesity. So, we should be (j) --- about having fast foods now and then.

Answer: (a) habit; (b) addicted; (c) foods; (d) contain; (e) junk; (f) vitamins; (g) risk; (h) diseases; (i) lead; (j) careful

3. [Cumilla Board-20225]
Many events of great importance (a) --- during the last century. Significant advances (b) --- in the field of science and technology. Many European colonies gained independence. The movement (c) --- democracy became (d) --- in many parts of the world. Two World Wars (e) --- in the century. It (f) --- witnessed the misuse of atomic energy. Two cities of Japan were completely destroyed as a result of dropping of atom bombs. The Vietnam War and the Gulf War killed many innocent people. However, the (g) --- of Bangladesh as an independent country (h) --+ a momentous event. After a (i) ---- war of nine months, Bangladesh emerged as a sovereign country. Now, we (j) --- our heads high as a model country in the world.

Answer: (a) occurred; (b) were made; (c) for; (d) widespread; (e) occurred; (f) also; (g) emergence; (h) was; (i) bloody; (j) hold

4. [Jashore Board-2025]
From the moment we are born, we cannot (a) _____ alone. We are always in (b) _____ of assistance of (c) _____ others around us. We need clothes, which others (d) _____, houses, which others (e) _____, and food, which others (f) _____. We have to earn our livelihood by (g) _____ for others, while they get their livelihood by working for us. As children, we need our parents to be our comforters, and take (h) _____ of us in body and (i) _____. As we grow up, we need the care of others, we cannot exist a day (j) _____ our fellowmen.

Answer: (a) live; (b) need; (c) the; (d) weave
(e) build; (f) cook; (g) working; (h) care; (i) mind; (j) without

5. [Barishal Board-2025]
Modern civilization is the (a) _____ of science. Science has worked (b) _____ a magician in the world. We can't do even a (c) _____ day without the help of science. Many quick means (d) _____ communication like telephone, telex, fax, telegram, satellite etc are (e) _____ greatest wonders of science. Nowadays a message can be sent from one corner of the world to another in the twinkle of (f) _____ eye. Science has brought a revolutionary (g) _____ in all fields. In the field of medical science (h) _____ has got eyes, lame has got legs, deaf has got hearing power. (i) _____ diseases which were incurable in the past are now easily (j) _____.

Answer: (a) presentation/symbol/icon; (b) like; (c) single; (d) of; (e) the; (f) an; (g) change; (h) blind; (i) Many/the; (j) curable

6. [Dinajpur Board-2025]
Our society is formed of average middle class. They are the (a) --- sufferers of day to day soaring prices. (b) --- class people and big industrialists never bother and suffer (c) --- to rising prices as their income also increases. But the income of the middle class person is (d) ---. If their income increases, it is not proportionate to the (e) --- prices. The result is that they are the (f) --- of rising prices. But the poor can do nothing. After crying for some days, they try to (g) --- their budget accordingly. Even the government is unable to (h) --- rising prices. It is also compelled to increase the rates of commodities under the control to reduce subsidy. The standard of living is also rising high in metros. To increase the (i) --- of the new products, electronic and print media is playing a major role. The purchasing (j) --- of money has declined. But there is no hope of checking price hike.

Answer: (a) worst; (b) Rich; (c) due; (d) limited  
(e) rising; (f) victims; (g) adjust; (h) control; (i) sale; (j) power

7. [Sylhet Board-2025]
Modern life (a) --- much on transport. We can very well understand how (b) --- transport is when it is (c) -- by natural calamities or during socio-political crises. In fact, transport has made it (d) --- for us to reach places previously (e) ---. It has also helped the (f) --- of trade and commerce and to (g) -- new knowledge and ideas. (h) ---, transport has (i) --- friendship and (j) --- among nations and people around the globe.

Answer: (a) depends; (b) important; (c) disrupted; (d) easier; (e) difficult; (f) growth; (g) gain; (h) Moreover; (i) increased; (j) fraternity

8. [Chattogram Board-2025]
Bangladesh is a (a) --- populated country, but a large number of her people are (b) ---. It is not possible for her to ensure (c) --- to the teeming millions. Self-employment is a possible (d) --- to this problem. It means that people themselves should (e) --- avenues for self-employment. Facilities for training in (f) --- trades and vacations are available (g) --- the country. The youths, in particular, can train themselves in any of these trades and turn into a useful (h) ---. The Govt. also (i) --- easy loans and counselling with a view to helping them start an (j) --- earning activity.

Answer: (a) heavily; (b) unemployed; (c) employment; (d) solution; (e) explore; (f) various; (g) throughout; (h) citizen; (i) provides; (j) income

9. [Mymensingh Board-2025]
About 70 years ago, tourism was not a much used word (a) _____ it is now. Today many people (b) _____ holidays as a part of life. Consequently holiday making has become a major (c) _____. It has created a considerable (d) _____ of jobs. Leisure time has increased for modern people due to (e) _____ advancement. The (f) _____ technology has brought greater opportunities for (g) _____ travel. Previously travel in remote countries were considered a (h) _____. But today cheap holiday packages have made travel anywhere within our (i) _____. Thus the foreign visitors (j) _____ employment for local population.

Answer: (a) as; (b) regard; (c) business; (d) opportunity; (e) technological; (f) modern; (g) safe; (h) hussle; (i) limit; (j) ensure
Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url