SSC & HSC Grammar Lecture Sheet অথবা Board Question Solution এর পিডিএফ এবং ওয়ার্ড ফাইল ক্রয় করতে Click here!

Preposition exercise with answer for HSC

1. Fill in the blanks with suitable preposition: [Dhaka Board -2024]
We learn etiquette and manners (a) --- our parents and various institutions such as schools, colleges or professional bodies. There are rules (b) --- behaviour (c) --- all kinds (d) --- social occasions and it is important to learn them and practise them (e) --- everyday life. The manners that are correct (f) --- a wedding reception will not do (g) --- debating club. Therefore, we have to be careful (h) --- etiquette and manners. We know how important it is to say 'please' and 'thank you' (i) --- everyday life. A few more polite expressions such (j) --- 'Pardon me', 'Excuse me', 'May I' are bound to make your day smooth and pleasant.

Answer: (a) from; (b) of; (c) for; (d) of; (e) in; (f) in; (g) in;(h) about; (i) in; (j) as

2. [Rajshahi Board-2024]
Education is instrumental (a) --- bringing (b) --- socio-economic development. A man devoid (c) --- education cannot contribute (d) --- the society. On the other hand, an educated man plays a pivotal role (e) --- enhancing the pace (f) --- the socio-economic development. A country should put much emphasis (g) --- educating its citizens. The citizens have to be provided (h) --- ample opportunities so that they feel keen interest (i) --- getting themselves educated. The educated people are to be treated (j) --- much respect.

Answer: (a) in; (b) about; (c) of; (d) to; (e) in; (f) of; (g) on; (h) with; (i) in; (j) with

3. [Cumilla Board-2024]
Social network is a network for virtual social interaction (a) --- internet users across the world. Actually, this is an age (b) --- globalisation. This is also an age of information and technology. People all over the world are virtually connected (c) --- one another (d) --- the borders. Hence, the necessity of social networks has emerged. But the young generations are getting addicted (e) --- social networks (f) --- Facebook, Twitter, Instagram etc. The lifestyle of the young before and after getting used (g) --- a social network has a noticeable change. In fact, the students who were used to studying at the table before, nowadays pass their valuable time by chatting (h) --- the social media. As a result, they are now lagging (i) --- So, they should be kept aloof (j) --- using internet excessively and unnecessarily.

Answer: (a) among; (b) of; (c) with; (d) beyond/ across; (e) to; (f) like; (g) to; (h) on; (i) behind; (j) from

4. [Jashore Board-2024]
In Bangladesh, the legal age (a) --- marriage (b) --- girls is 18. However, 33% of our girls get married before they are 15 and 60% (c) --- them become mothers (d) --- the time they reach 19. When an adolescent girl gets married, she usually drops (e) --- of school and thus loses her mobility. She gets confined (f) --- full-time work in her in-law's household. She loses social status and all the opportunities (g) --- economic independence. (h) --- her in-law's house, she gets marginalized. She becomes vulnerable (i) --- all sorts of abuse, including dowry-related violence.

Answer: a) of; b) for; c) of; d) by; e) out; f) to; g) in; h) of; i) in; j) to

5. [Dinajpur Board-2024]
It is known (a) ----- all that one day all will pass away (b) ----- this earth. So, we have no escape (c) ----- death. One day, we all will roll down (d) ----- the lap of death. Because death is common (e) ----- all. So we should not mourn (f) ----- the dead. But those who die (g) ----- the country are immortal. Their memories do not sink (h) ----- oblivion. There is no medicine that can save a man (i) ----- death. So, we should always be ready (j) ----- death.

Answer: (a) to; (b) from; (c) from; (d) into; (e) to; (f) for; (g) for; (h) into; (i) from; (j) for.

6. [Barishal Board-2024]
If you want to derive the best (a) --- your education you must be fully aware (b) --- some basic things. You should never be indifferent (c) --- your study. In Fact, fostering a kind of passion (d) --- learning appears to be very important for achieving your goal. Again, you should never try to learn anything (e) --- context. You should also not run (f) --- substandard traditional guide books. As a matter of fact, confining yourself (g) --- poor quality note books discourages you to learn something deeply. But (h) --- learning a thing very deeply, you cannot achieve the required mastery (i) --- the learnt thing. Thus, you may fail to get the desired benefits (j) --- your learning.

Answer: (a) from; (b) of; (c) to; (d) for; (e) without/except; (f) after; (g) to; (h) without; (i) over; (j) from

7. [Chattogram Board-2024]
Life of common people besets (a) ----- a number of troubles. Price spiral has added new sufferings (b) ----- our life. Indeed, price of daily commodities has gone (c) ----- the ability of the common people. Lack (d) ----- supervision is responsible (e) ----- it. Some dishonest businessmen devoid (i) ----- morality hoard goods (g) ----- quick profit. The govt. should take punitive action (h) ----- those people. People from all walks (i) ----- life should also co-operate (j) ----- government.

Answer: (a) with; (b) to; (c) beyond; (d) of; (e) for; (f) of; (g) for; (h) against; (i) of; (j) with.

HSC Preposition Board Question 2023


1. [Dhaka Board-2023]
A good boy is accustomed (a) --- hard work. He is not addicted (b) --- any bad thing. He is not averse (c) --- any hard work. He clings (d) --- his determination. Since he is used (e) ---- hard work, he is not doubtful (f) --- his success. He is very much conscious (g) --- his duties. He is not boastful (h) --- his talents. He behaves well (i) --- all. He attends (j) --- his studies.

Answer: a) to; b) to; c) to; d) to; e) to; f) about; g) of; h) of; i) with; j) to

2. [Rajshahi Board-2023]
But at last God took pity (a) --- him. One day the sailor was watching the water-snakes swimming (b) --- the ship. Their colours were so beautiful and he was filled (c) --- such a strange wonder that he felt a great love (d) --- them and blessed them (e) --- his heart. At once, the dead albatross fell (f) --- his neck (g) --- the sea. A gentle breeze began to blow (h) --- the south and the old man fell (i) --- a deep sleep. When he woke up, it was raining and he felt fresh again. Thus, the old man was relieved (j) --- his sufferings.

Answer: (a) on; (b) around; (c) with; (d) for; (e) from; (f) from; (g) into; (h) from; (i) in/into; (j) of

3. [Barishal Board -2023]
Speaking ill (a) --- others is a very bad human tendency. It develops a negative inclination (b) --- one's mind. This habit tempts one (c) --- indulge (d) --- a negative approach out of his unsound mind. It leaves bad effects (e) --- human individuals and society. It also hampers the happy and smooth run (f) --- the society. People very often burst (g) --- tears (h) --- this heinous act. We all should be aware (i) --- it and give (j) --- this bad habit.

Answer: (a) of; (b) in/to; (c) to; (d) in; (e) on; (f) of; (g) into; (h) at; (i) of; (j) up

4. [Jashore Board -2023]
Books are really our best friends as we can rely (a) --- them when we are bored, upset, depressed, lonely or annoyed. They share (b) --- us information and knowledge whenever we need. They enable us to have a glimpse (c) --- cultures, traditions, arts, history, geography, health, psychology and many other subjects and aspects of life. Good books always guide us (d) --- the right path (e) --- life. Reading good books helps us understand the world (f) --- us better. While reading books, we build new and creative thoughts, images and opinions (g) --- our mind. This habit helps us explore life (h) --- different perspectives. In other words, it has several positive effects (i) --- our body, mind and soul. In fact, the habit of reading is one (j) --- the best qualities that a person can possess. 

Answer: on; (b) with; (c) of; (d) on; (e) in; (f) around; (g) in; (h) from: (i) on; (j) of

5. [Dinajpur Board -2023]
Drug addiction has become a serious problem (a) --- modern society. Many young men and women are falling victims (b) --- this. There are many reasons (c) --- drug addiction. Drugs are expensive. So, to manage money, the addicts often go (d) --- stealing, killing or all sorts of misdeeds. Drugs are smuggled (e) --- a country and the smugglers carry (f) ---  drug business freely. Bangladesh is not free (g) --- the curse of drugs. But we cannot allow this (h)--- our country. The first thing to do is to highlight its dangerous effects (i) --- people. The government and mass media can play an effective role (j) --- this respect. 

Answer: (a) in; (b) to; (c) for/behind; (d) for; (e) into; (f) on/out; (g) from; (h) in; (i) to; (j) in

6. [Mymensingh Board -2023]
The orphanage is high (a) --- the Carolina mountains. The writer was there (b) ---  the autumn. She preferred peaceful environment to pen some troublesome writing. She wanted the mountain air to blow (c) --- the malaria from too long a time (d) ---  the subtropics. She was homesick (e) ---  the flaming maples (g) ---  October and for many other things. She found them all living (h) --- a cabin belonging (i) --- the orphanage, half a mile (j) --- orphanage farm.  

Answer: (a) in; (b) in; (c) out; (d) in; (e) for; (f) of; (g) in; (h) in; (i) to; (j) beyond.

7. [Chattogram Board-2023; Sylhet Board -2023]
Corruption is a curse (a) --- a nation. It is a great hindrance (b) --- the development. (c) --- corrupt people, a nation will surely sink (d) --- oblivion. Corrupt people are hated by all. The common people have no respect (e) --- them. They are devoid (f) --- honesty. They stick (g) --- evil activities. They do not abide (h) --- the social rules. Morality does not have any effect (i) --- them. They bring nothing for the nation. It is high time we stood (j) --- them.

Answer: (a) for/to; (b) to; (c) For; (d) into; (e) for; (f) of; (g) to; (h) by; (i) on; (j) against

8. [Alim/Madrasha Board-2023]
The aptitude (a) --- doing well for a country is called patriotism. (b) --- other words, love (c) --- one's country is called patriotism. It is such a kind of virtue that always inspires a man (d) --- defend his country's prestige. If a man can gain the true patriotic value (e) --- him, he will never do any sorts (f) --- harm (g) -- the country. He will always be ready (h) --- taking any challenge and never hanker (i) --- money, name and fame. Rather he must try to uphold the condition (j) --- the country at any rate.

Answer: (a) of/for; (b) In; (c) for; (d) to; (e) in; (f) of; (g) to; (h) for; (i) after; (j) of


HSC Preposition All Board Questions 2022


1. Complete the text with suitable prepositions. [Dhaka Board-2022]
Camels are one of the few animals that can live in a desert. Camels have humps (a) --- their backs. They store fat (b) --- these humps. The fat gives them energy. Because camels do not store water, fat helps produce water when camels move (c) --- the dry desert. They can go (d) --- several months without water. Camels eat grass to get moisture. The camels are as useful (e) --- the people of the desert as the buffalo are (f) --- the grasslands. The meat of the camel is good to eat. People make cloth (g) --- of camel hair. Shoes are made (h) --- the hides. The camels are also good (i) --- travel in the desert. Some people travel the desert (j) --- camels to make a living.

Answer: a) on; b) in/into; c) in/to/towards/along /across; d) on/for; e) for/to; f) to/for/in; g) out; h) from/of; i) for; j) on/by/with

2. Complete the text with suitable prepositions. [Rajshahi Board-2022]
Shilpi married Rashid (a) --- the age of fifteen. Marrying (b) --- daughters (c) --- an early age is, a standard practice (d) --- many families living in rural Bangladesh. (e) --- her wedding, Shilpi joined a local empowerment group that helps her (f) --- the tools needed to gradually change cultural practices, particularly those pertaining (g) --- early marriage and pregnancy. The group's activities include discussions (h) --- how to change behaviour related (i) --- reproductive health as well as one-on-one counselling. Like Shilpi, many of the girls got assistance (j) --- this empowerment group.

Answer: a) at; b) off; c) at; d) for/in/of; e) After; f) with; g) to; h) on; i) to; j) from/of

3. Complete the text with suitable prepositions. [Cumilla Board-2022]
Books are really our best friends as we can rely (a) ---  them when we are bored, upset, depressed, lonely or annoyed. They share (b) --- us information and knowledge any time we need. They enable us to have a glimpse (c) --- cultures, traditions, arts, history, geography, health, psychology and many other subjects and aspects of life. Good books always guide us (d) --- the right path (e) --- life. Reading good books helps us understand the world (f) --- better. While reading books, we build new and creative thoughts, images and opinions (g) --- our mind. This habit helps us explore life (h) --- different perspectives. In other words, it has several positive effects (i) --- our body, mind and soul. In fact, the habit of reading is one (j) --- the best qualities that a person can possess.

Answer: a) on/upon; b) with; c) of/at; d) towards/to; e) of/in; f) around; g) in/of; h) from; i) on; j) of.

4. Complete the text with suitable prepositions. [Jashore Board-2022]
The ceremony began (a) ---- 10 a.m. Our principal Mr. Rahman presided (b) --- the function and Member of Parliament Mr. Reza was the chief guest. The function started (c) --- the recitation from the Holy Quran. One (d) --- our senior teachers read (e) --- the annual report. The honorable chief guest delivered a brief but inspiring speech (f) --- education. He advised the students to be regular (g) --- the class and attentive (h) --- studies and take part (i) --- the movement (j) --- illiteracy.

Answer: a) at; b) over/at; c) with; d) of; e) out; f) on/about; g) in; h) to; i) in; j) against

5. Complete the text with suitable prepositions. [Sylhet Board-2022]
The moon is a very familiar figure (a) --- all of us. She awakens a feeling (b) --- love and tenderness (c) --- our hearts. Even infants in arms stretches (d) --- their hands to grasp  beautiful thing. Nor is her appeal confined only (e) --- children. Ever since the string of the poetic faculty in man, she has furnished a theme (f) --- poets and artists. The moon has no light (g) --- her own. The soft silvery brightness which forms her principal charms to us, is borrowed solely (h) --- the light of the sun. If we go out on a clear night, we can look (i) --- the magic of moon light. It is often difficult (j) ---  us to realize that the moon is shining in borrowed feathers.

Answer: a) to; b) of; c) in; d) out; e) to; f) for; g) of; h) from; i) for/,at; j).for.

6. Complete the text with suitable prepositions. [Barishal Board -2022]
Traffic problem is a major problem (a) ---our day-to-day life.  Mainly the city dwellers suffer the traffic rules. Most often traffic problems occur our population (b) --- it. The drivers do not abide (c) --- the traffic rules. Most often traffic problems occur (d) --- the congested areas where the roads are very narrow in proportion (e) --- our population. There are many unlicensed vehicles which should be brought (f) --- control. Strict rules must be introduced (g) --- this regard. We should raise consciousness (h) --- the people of our country (i) --- a view to ensuring a good traffic system (j) ---the safety of the people. 

Answer: a) in; b) from; c) by; d) in; e) to; f) under; g) in; h) among/amongst; i) with; j) for.

7. Complete the text with suitable prepositions. [Dinajpur Board-2022]
Japan is an island country (a) --- the east coast of Asia. It has more than 100 islands which were mostly formed (b) --- earthquakes and volcanoes. Most Japanese people live (c) --- the four largest islands. These islands are Honshu, Hokkaido, Shikohu and Kyushu. The name of Japan comes (d) --- a Chinese phrase meaning "land of the rising sun". Japan has borrowed other things from the Chinese (e) --- its name. The Japanese written language, for example, is based (f) --- the Chinese system (g) ---  picture writing. Japan has to buy almost all its raw materials (h) --- other countries. Trade is very important (i) --- the island nation of Japan. (j) --- the resources It buys, Japan makes products to sell all over the world.

Answer: a) in/on; b) by/with/of; c) in; d) from; e) like/after; f) on; g) of; h) from; i) to/for; j) With/ From

8. Complete the text with suitable prepositions. [Chattogram Board-2022]
Email has brought (a) --- a revolution (b) --- modern communication. Messages can be transmitted (c) --- one country to another (d) --- seconds. It is far cheaper than telephone calls. Trade and commerce has become greatly dependent (e) --- this speedy mode (f) --- communication. It has, however, not reached everyone, especially (g) --- developing countries (h) --- ours, as most people cannot afford (i) --- have a personal computer. But even here, people have started using commercially operated email facilities (j) --- important purposes.

Answer: a) about; b) in; c) from; d) within/in; e) on/upon; f) of; g) in; h) like/as; i) to; j) for.

HSC Preposition all board question 2019

1. Complete the text with suitable prepositions. [Dhaka Board-2019]
Mr Reza works (a)---a clerk in a local school. He is poor but honest. His honesty is known (b)---everyone in his locality. He often suffers (c)---hunger. He is deprived (d)--- comfort and many other things. Nevertheless, he does not long (e)---wealth. He never hankers (f)--- name and fame. He leads his life (g)--- satisfied (h)--- what he has. But sometimes he runs into debt and poverty is responsible his (i)---this debt. However, he does not like to depend (j)---others.

Answer: (a) as; (b) to; (c) from; (d) of; (e) for; (f) after; (g) by; (h) with; (i) for; (j) on.

2. [Rajshahi Board-2019]
When the sun was setting (a)---the treetops, the jailor came (b)--- the room of Socrates to bid him prepare (c)--- death. In those days, people were sentenced to death by giving a cup (d)---poison in Athens. Socrates knew this and he nodded (e)--- the jailor. Bursting (f)---tears the jailor went out of the room and returned (g)--- a cup of hemlock. Socrates lifted the cup to his lips. His pupils tried to keep back their tears but soon the room was filled (h)--- the sound of weeping. With the cup of poison (i) --- hand, Socrates said, “What is the strange sound?” I have heard that a man should die (j)---peace. So be silent and have patience.

Answer: (a) behind/under/over; (b) to/into/inside; (c) for; (d) of; (e) to/at; (f) into; (g) with; (h) with: (i) in; (j) in. 

3. [Dinajpur Board-2019; Cumilla Board-2023]
A craftwork in an applied form (a)---art, a social and cultural product reflecting the inclusive nature (b)--- folk imagination. A craftwork, which usually doesn't bear the signature of its maker, retains a personal touch. When we look (c)---a thirty-year-old nakshikantha, we wonder (d)---its motifs and designs that point (e)--- the artistic ingenuity and the presence of the maker (f)---it. The fact that we don't know her name or any other details (g)---her doesn't take anything (h)---from our appreciation (i)---the artist. Indeed, the intimate nature ((j)---the kantha and the tactile feeling in it generates animate the work and make it very inviting.

Answer: (a) of; (b) of; (c) at; (d) at; (e) to; (f in/of; (g) about/of; (h) away; (i) of; (j) of. 

4. [Jashore Board-2019]
Patriotism is the quality inherent (a)---a man. This is why, he feels a natural attachment (b)---his native land. Love (c)--- motherland is necessary for the betterment of a nation. The people who are patriotic are noted (d)---their patriotism. They are different (e)--- other people. Their contribution does not sink (f)---oblivion. They are worthy (g)--- praise. They lay down their lives for the good of the country. They are not unaware (h)--- their status in society. They are celebrated (i)--- their patriotism. They should not be looked down (j)--- in any way. 

Answer: (a) in; (b) to; (c) for; (d) for; (e) from; (f) into; (g) of; (h) of; (i) for; (j) upon. 

5[Cumilla Board-2019]
Preposition connects all types (a)--- words together and supports them make better sense (b)--- the readers. They help us to understand the relationship (c)--- objects. (d)--- example, the book and the table (e)---the kitchen. This ensures you a basic understanding. If we add another preposition, it makes it even clearer. This book is (f)---top of the table (g)--- the kitchen. We have a clear picture (h)---our mind (i)---the relation of those two objects and their relationship (j)---each other.

Answer: (a) of; (b) to/for; (c) among/with; (d) For; (e) in/inside; (f) on; (g) in; (h) in; (i) about; (j) with /between.

6. [Chattogram Board-2019]
What are the qualities of a good student? A good student is always attentive (a)--- his studies. He is never indifferent (b)--- his studies. He does not learn things (c)--- note. He is always curious and innovative. He does not hunt only (d) ---traditional guide books. His thirst (e) --- knowledge knows on bounds. He does not confine himself (f)---the traditional studies. He is aware (g)--- the current affairs (h)---the world. He listens (i)--- his teachers and abides (j)---their advice.

Answer: (a) to; (b) to; (C) from; (d) for; (e) for; (f) to; (g) of; (h) of; (i) to; (j) by.

7. [Sylhet Board-2019]
Luna's cat was missing. So she started looking around (a)---it. She opened her closet and looked (b)---. Then she went to the bedroom crawling (c)--- the floor to look (d)--- the bed. The cat was not there. In fact, it was nowhere inside the house. Therefore, Luna decided to go (e)--- to look for it. Just as she was (f)---to open the door, the doorbell rang. It was her neighbour, Mrs Haq, “Look, Luna! Your cat is (g)--- the sunshade!” said Mrs Haq pointing (h)---a tall building opposite (i)---her house. Luna smiled and thanked her friendly neighbour, saying that (j)---her help she would not be able to find out her cat.

Answer: (a) for; (b) into; (c) on; (d) under; (e) out; (f) about; (g) on/under; (h) at/towards; (i) to; (j) without. 

8. [Barishal Board-2019]
The old grey-bearded sailor sat (a)--- a stone (b)---the church. The sailor watched the people walking (c)--- him. The marriage guest listened (d)--- him. He had a strange mad look (e)--- his eyes. The old man told him (f)--- his last journey (g)--- the sea. They had sailed away (h)--- the south (i)---they arrived (j)-cold grey seas.
Answer: (a) on; (b) outside/ near/ behind/ by/ beside/before; (c) past/to/towards/by; (d) to; (e) in; (f) about/of; (g) on/in; (h) to/towards; (i) until/ till; (j) in/at.

HSC Preposition 2018 All Board Questions With Answer


9. [Board Question-2018 (Ka Set)]
Trees are very useful (a)--- man. They are highly essential our (b) --- protect the rich topsoil (c)--- getting washed away (d)---rainwater and floods. We can see trees being grown along the mountain slopes (e)---the roadsides (f)---the parks and gardens. They add beauty (g)---our lives. They provide us (h)---food, wood, shade, shelter and so on. They take (i)---carbon-di-oxide and produce oxygen. So we should take care (j)---trees.

Answer: (a) to; (b) for; (c) from; (d) by; (e) by; (f) in; (g) to; (h) with; (i) in; (j) of.

Prepositions passage exercise with answers


10. [Board Question-2018 (Kha Set)]
Do you have any idea (a)---a cyber cafe? It's a place teeming (b)--- information. It's a network (c)---all networks. It is a place (d)---computers (e)---which customers can use the internet and send e-mails and so on. A cyber cafe is closely associated (f)--- internet communication system. A customer sitting (g) --- the cafe can communicate (h)--- people (i) -- the world. In fact, a cyber cafe is not prejudicial (j)---- our development.

Answer: (a) of/about; (b) with; (c) of; (d) of/with; (e) in/at/by/through; (f) with; (g) in/at; (h) with; (i) around/ across/of/through/at; (j) to.

HSC Preposition All Board Questions With Answer 2017


11. [Dhaka Board-2017]
The environment plays an important role (a)---our life. (b)--- short, what we have (c)--- us including people, houses, air, water etc. is called environment. These are the main elements (d)---our environment. (e)--- ensuing sound life the balance (f) --- the natural elements is very significant. Sometimes (g)--- lack of knowledge, we don't realise the importance (h)--- it. As a result, we are polluting our environment unknowingly. Living (i)---- a polluted environment is undoubtedly a matter (j)---great regret.

Answer: (a) in; (b) In; (c) around; (d) of; (e) For; (f) among/of; (g) for; (h) of; (i) in; (j) of.

12. [Rajshahi Board-2017; Mymensingh Boar-2024]
Ours is a riverine country. Rivers are everywhere (a)---our life-literature, economy and culture. But are the rivers (b)--- good shape? Unfortunately, they are not. A few are already dead and several are going (c)--- the pangs of death. The river Buriganga is an example (d) --- a dying river. A report published in The Daily Sun describes what has happened (e)---the river Buriganga and why. Its water is polluted and a perpetual stench fills the air (f) ---it. The report says that the river had a glorious past. Once it was a tributary (g) ---the Ganges and flowed (h)---the Bay of Bengal (i)---the river Dhaleswari. Gradually, it lost its link (j) ---the Ganges and got the name Buriganga.

Answer: (a) in; (b) in; (c) through; (d) of; (e) to; (f) around; (g) of; (h) into; (i) through; (j) with.

13. [Dinajpur Board-2017]
Badal lived (a)---a village of Bangladesh. He was a schoolboy. There was a canal (b)---his way (c)--- school. An old bridge was (d)---that canal. It was useful to one and all of the villagers. Yet none cared (e)--- its repair. So one day it broke (f)---and caused a good deal (g) --- hardship to the villagers. They were (h)--- difficulty. They could not go to the town (i)---the other side of the canal to sell their fruits and vegetables profitably. They sold their production (j)--- local market at a nominal price.

Answer: (a) in/at; (b) on; (c) to/towards; (d) over; (e) about; (f) down; (g) of; (h) in; (i) on; (j) in/at. 

14. [Jashore Board-2017]
It would be impossible (a)--- us to continue living in this world if each of us knew exactly what fate had (b)--- store for us. So, Allah in His mercy conceals the future (c)--- all His creatures and reveals only the present. He hides from the animals what men know, and He hides from men what the angels know. For example, if a lamb had a reason (d)--- a man, it could not gamble happily knowing it was destined to be killed (e)---human food. But being quite ignorant (f)--- its fate, it is happy to the last moment of its short life contentedly grazing (g)--- the flowery meadow, and even in its innocence licks the hands (h)---the butcher who is about to slaughter it. What a blessing it is that we are ignorant (i) - the future! Allah, to whom the death of a sparrow is of equal importance with the death of a hero, has, in His mercy, thus limited our knowledge so that we might fulfil our duty in the sphere! (j)--- which has appointed us.

Answer: (a) for; (b) in; (c) of/from; (d) like/ for/ with/as; (e) for/as; (f) of/about; (g) in/on/at; (h) of/about; (i) of/about; (j) of/for/in/to. 

15. [Cumilla Board-2017]
We got our freedom (a)--- the sacrifice of hundreds and thousands (b)--- lives. The patriots (c)--- our land fought (d)---the oppression of the West Pakistani rulers. Finally, the oppressors were bound to surrender (e)--- our freedom fighters. But a great number (f)--- the sons of the land died (g)--- the war. Soon (h)--- the war, the government (i)--- Bangladesh founded the National Memorial (j) --- memory of the martyrs.

Answer: (a) for/at; (b) of; (c) of; (d) against; (e) to; (f) of; (g) in/during; (h) after; (i) of; (j) in. 

16. [Chattogram Board-2017]
Syed Shamsul Haq, legendary literature, was born in Kurigram (a)--- 1935. He received the Bangla Academy Award (b)--- the age of twenty-nine. It is noteworthy on that he was the youngest (c)--- all who got the Bangla academy award. He was awarded the Swadhinata Padak in 2000 (d)--- his contributions (e)--- Bangla literature. His literary works are included (f)--- the curricula of secondary, higher secondary and graduation level (g)--- Bangladesh. Syed Shamsul Haq was married (h)--- Anwara Syed Haq who is a member (i)--- the Royal College of Psychiatrists in London. This renowned intellectual passed away (j)--- 27 September 2016 at the age of 81.

Answer: (a) in; (b) at; (c) of; (d) for; (e) in/to; (f) in; (g) of; (h) to; (i) of: (j) on.

17. [Sylhet Board-2017]
I caught sight (a)--- him while crossing the road. I tried to talk (b)--- him. But he was (c)--- a hurry. He was one (d)--- my best friends. Both of us studied (e) --- the same in school. I had an intimacy (f)--- him. Both of us got separated (g)--- each other after the completion (h)--- S.S.C. Examination. Though my heart bleeds (i)--- him, I hardly meet (j)--- him. This is the go of the world.

Answer: (a) of; (b) to; (c) in; (d) of; (e) in/at; (f) with; (g) from; (h) of; (i) for; (j) with. 

18. [Barishal Board-2017]
I am glad to receive your letter. You have wanted to know (a)--- the picnic that we made. I am now writing (b)--- you about it. It was winter vacation. Our college was closed. I (c)--- some of my friends arranged a picnic. We selected Sonargaon (d)--- the picnic spot. It is some twenty miles from Dhaka. We got (e)--- the bus (f)--- about 9 am (g)--- all necessary utensils and materials. (h)--- reaching Sonargaon, we finished our breakfast (i)--- about 9:30 am. We did not take any cook (j)---us.

Answer: (a) about; (b) to; (c) with; (d) for/as; (e) into; (f) at; (g) with; (h) After/on/before; (i) at; (j) with.  

HSC Preposition 2016 All Board Questions With Answer


19. [Dhaka Board-2016]
A good stock (a)--- words is necessary (b)---anybody who wants to use a language. Vocabulary is an essential component (c)---successful communication. It is an integral part (d)--- reading skill. While grammar is important, a lack (e)--- vocabulary may result (f)--- complete failure to convey a message. Vocabulary includes conceptual knowledge (g)--- words that go well (h)--- an ordinary dictionary meaning. Students vocabulary knowledge is a building process that occurs (i)--- time as they tend to make connections (j)--- other words.

Answer: (a) of; (b) for; (c) for/of; (d) of; (e) of; (f) in; (g) off/about; (h) beyond; (i) in; (j) with.

20. [Rajshahi Board-2016]
Once an English and a Bengalee gentleman were travelling (a)--- the same train and they were in the same compartment. The Englishman was very proud (b)--- himself because he was an Englishman. He looked (c)--- upon the Bengalee gentleman who, however, took no notice (d)--- it and went to sleep (e)--- peace. As soon as the Bengalee gentleman was asleep, the Englishman picked (f)--- the gentleman's shoes and threw them (g)---the window and went to sleep. When the Bangalee gentleman woke up, he looked for his shoes and understood it. Then he took the Englishman's long coat (h)--- the wall and threw it outside the window and returned (i)--- bed laughingly. The next morning the Englishman became startled and shouted, “Where's my coat gone?” “Your coat has gone to fetch my shoes,” said the gentleman (j)--- a smile. The Bengalee gentleman was Sir Ashutosh Mukherjee.

Answer: (a) in; (b) of; (c) down; (d) of; (e) in; (f) up; (g) out of/through; (h) from; (i) to; (j) with. 

21. [Dinajpur Board-2016]
Greenhouse effect is the gradual warming (a)---the air surrounding the earth as a result of heat being trapped (b)--- environment pollution. This is exemplified (c)--- the destruction and burning (d)--- of tropical rain forests, (e)--- traffic that clogs (f)--- city streets, (g)--- the rapid growth of industry, the use of chlorofluorocarbons (CFCs), (h)--- packaging and manufacturing commercial products, the use of detergents like washing (i)---liquids and so (j)---.

Answer: (a) of; (b) by; (c) by; (d) down; (e) by; (f) up; (g) by; (h) in; (i) up; (j) on.

22. [Jashore Board-2016; Mymensingh Board-2022]
A teacher is an architect (a)--- a nation. He plays an important role (b)--- building up an educated nation. He dispels the darkness (c)--- ignorance (d)--- the lot of a nation. He is an actor, so to speak. He has to suit his act according (e)---the need of his audience which is his class. He is a clear speaker (f)---good, strong and pleasing voice which is (g)--- his control. He does not sit motionless (h)--- his class. Everybody has something valuable (i)---him. A good teacher discovers the treasure hidden inside each student. He also wants the students happy and for this, he keeps them busy. A good teacher never hankers (j)--- money.

Answer: (a) of; (b) in/for; (c) of; (d) from; (e) to; (f) with; (g) under/within/in; (h) in/before/in front of; (i) within/in/ from/to; (j) after. 

23. [Cumilla Board-2016]
A good student is never indifferent (a)--- his studies. He always adheres (b)--- his studies. He does not learn things (c)--- rote. He does not hunt (d)--- traditional guide books. Moreover, he has a great thirst (e)--- knowledge. For this, he does not confine himself (f)---the traditional studies. He is always aware (g)--- the current affairs (h)--- the world. He abides (i)--- his teachers' advice and jots (j)---their lectures.

Answer: (a) to; (b) to; (c) by; (d) down/out/for; (e) for; (f) to; (g) of; (h) of/across/around; (i) by; (j) down. 

24. [Chattogram Board-2016]
Flowers are an excellent gift of nature. They have existed (a)--- the earth (b)--- prehistoric time. Since then they have been treated (c)--- the symbol of beauty. It is an undeniable fact that flowers are used (d)--- various spheres (e)--- our life. It is used mostly (f)--- decoration. People (g)---all walks of life use flowers usually (h)--- national occasion and (i)--- wedding. Everyone prefers flowers (j)--- expressing their love and devotion.

Answer: (a) on; (b) from; (c) as/for; (d) in; (e) of; (f) for; (g) from; (h) on; (i) at/in/for; (j) for/in

25. [Sylhet Board-2016]
The science fair held (a)--- our college paved a new way for us to gather practical knowledge. Many of our friends took part (b)--- the fair (c)---their projects. We showed genuine interest (d)---them. Most of the projects were made (e)---consistent (f)---the prevailing world situation. They were intended (g)--- acquaint us (h)--- the solutions (i)--- some common problems we are facing especially in regard to the environment we live in. We were sanguine (j)--- achieving success and we really achieved it.

Answer: (a) in; (b) in; (c) with; (d) in; (e) in; (f) with; (g) to; (h) with; (i) of; (i) of.

25. [Barishal Board-2016]
During the holidays when my mother went to sleep (a)--- noon, we went to the railway line. There, along with other children I watched how the trains passed (b)---innumerable unknown facts. My father got an appointment (c)--- a town school and he moved (d)--- the town immediately with all the members of the family. I was admitted (e)--- my father's school. I felt that my school fellows had no feeling (f)--- as we had in the village. However, I have gradually adjusted myself (g)--- am happy with my new friends but my heart aches (h)---the happy childhood days. Childhood is free (i)---worries and has the infinite capacity (j)--- enjoyment.

Answer: (a) at; (b) with/through; (c) in; (d) to; (e) into/ to; (f) for; (g) to; (h) for; (i) from; (j) for.
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url