SSC & HSC Grammar Lecture Sheet অথবা Board Question Solution এর পিডিএফ এবং ওয়ার্ড ফাইল ক্রয় করতে Click here!

Special uses of some words and phrases Board Question

1. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Dhaka Board-2024]
[what does look like, what it, would rather, what's it like, had better, was born, let alone, as if, as soon as, have to]

(a) Sumi talks too much. It is ___ she were a mad.

(b) Can anyone tell me ___? I have never seen an elephant.

(c) I am eagerly waiting for your reply. Please answer me ___ you can.

(d) ___ swimming in a river? I am so excited.

(e) Helmet should be used while driving a motorbike. ___ you were in a bike and met a serious accident?

(f) It is a secret matter. We ___ not discuss this in public.

(g) Socrates who was sentenced to death by drinking hemlock ___ in 469 BC.

(h) I ___ take an auto bike than go to college on foot. The exam is about to start.

(i) Sometimes we ___ accept something unwillingly for the sake of peace.

(j) I can hardly walk ___ run a race.

Answer: (a) as if; (b)what does...... look like; (c) as soon as; (d) what's it like; (e) What if; (f) had better; (g) was born; (h) would rathe; (i) have to;; (j) let alone

2. [Rajshahi Board-2024]
[would that, had better, since, as if, let alone, too-to, lest, it, as soon as, no sooner had... than]

(a) You look exhausted. You ___ take rest for a while.
(b) The thief has fled away _____ he might be caught.
(c) ____ I seen the snake ____ I became awe-struck.
(d) I would render my cooperation to you if ____ requires.
(e) It was long ____ I had met you.
(f) ___ he met me, he hugged me warmly.
(g) Don't expect any help from him. He is ____ busy ____ help you.
(h) I am an orphan now. ____ my father had lived longer.
(i) He cannot walk for few steps ____ run for a mile.
(j) He overlooks me ____ he never knew me.

Answer: (a) had better; (b) lest; (c) No sooner had...than; (d) it; (e) since; (f) As soon as; (g) too...to; (h) Would that; (i) let alone; (j) as if

3. Cumilla Board -2024
[There, what does . . . . look like, would rather, what's . . . . . like, have to/has to, as soon as, let alone, had better, it, was born]

(a)______ looks dangerous to reach the top. Very few number of people can arrive there safely.

(b) All passengers _____ fill in an immigration form on arrival. It is mandatory.

(c) My cousin _____ in Malaysia and raised in America. Now she has a dual citizenship.

(d)______ your family _____ ? Is it an extended family like ours?

(e)Your mother seems to be very weak. You ______ consult an experienced doctor about her health.

(f) His parents ____ stay in village than live with him in Dhaka. Both of them don't like city life.

(g)____ have been significant changes in the types of entertainment over time. Many of those no longer exist.

(h) Teacher learners _____ the national flower of Bangladesh ____ ? Students It looks a bit like the lotus.

(i) It is not easy to score a goal _____ hat trick.

(j) We informed the police ______ the incident took place. Bot the police didn't arrive even after two hours.

Answer: (a) It; (b) have to; (c) was born; (d) What's....... like; (e) had better; (f) would rather; (g)There; h) what does......look like?; (i) let alone; (j) as soon as

4. [Jashore Board-2024]
[had better, there, What does.... look like, it, let alone, as soon as, What's... like, have to, would rather, was born]

(a) He headed for the new workplace ____ he received the transfer order. 

(b) ____ your new teacher ____? He is nice but a bit strict.

(c) The Bangladesh cricket team dropped out from the tournament in the first round, ____ make it to the final.

(d) I am trying to catch upon some sleep. You ___ turn off the TV.?

(e) _____she _____ ? She is tall and has blonde hair.

(f) Although Lalon Shah ____ into a Hindu family, he grew up in a Muslim family.

(g) Nowadays we cannot think of a single day without cell phones but ____ was a time when even land phones were a luxury.

(h) My aunt is shy by nature. In social gatherings, she stay ____ alone than interact with others. 

(i) ____ was a wonderful night. The sky was cloudless and full of stars.

(j) You ____ follow traffic rules. You cannot drive as you like.

Answer: a. as soon as; b. What's.....like; c. let alone; d. had better; e. What does.....look like; f. was born; g. there; h. would rather; i. It; j. have to

5. Dinajpur Board-2024
(a) Most of the kids are fun-loving. They ___ play than study.

(b) ___ the weather today?

(c) Rani is an examinee. She ___ study a lot to make a good result.

(d) I have been suffering from cold and cough. I can’t speak clearly ___ sing.

 (e) ___ seems to be a crowd on the road. Let’s go and see.

(f) Florence Nightingale was a nurse. She ___ was born in 1820.

(g) ___ a plane flying above from below? It looks like a bird.

(h) It is a cold day. ___ the sun rises, the fog disappears.

(i) ___ is a lack of communication. They don’t understand the problem at all.

(j) We ___ go home. It's getting dark.

Answers: (a) would rather; (b) What’s... like; (c) has to; (d) let alone; (e) It; (f) was born; (g) What does... look like; (h) As soon as; (i) There; (j) had better

6. [Barisal Board -2024]
(a) Begging is quite disgraceful. I think he knows it very well: He ______ starve than do so.

(b) Deforestation is detrimental to the environment. We ______ stop cutting down trees.

(c) What does ______ look like? He is friendly and he can help you.

(d) It ______ is difficult to regain lost health. So we should always take care of health.

(e) There ______ flows a river beside our village. The river is useful to us in many ways.

(f) What’s ______ like? Have you seen a camel?

(g) He cannot express his ideas in Bangla, ______ in English.

(h) I ______ take coffee in lieu of tea. But I like both of them.

(i) As soon as ______ the incident took place. We informed the police.

(j) Robert Herrick was a poet and a clergyman. He ______ in London.

Answer: (a) would rather; (b) have to; (c) What does... look like; (d) It; (e) There; (f) What’s... like; (g) let alone; (h) had better; (i) as soon as; (j) was born

7. [Chattogram Board-2024]
[what does look like, it, what's like, as soon as, was born, has to, there, would rather, let alone, had better]

(a) Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman ____ in 1920 in Tungipara of Gopalgonj district.

(b) ___ Professor Nathaniel Kleitman ___? Though he looks serious, he is an interesting physiologist and sleep researcher.

(c) The train blew whistle. ____ the passenger heard the whistle, they got into it. 

(d) ____ is very hot today. Moreover, load-shedding is aggravating the situation.

(e) ___ mother's love ____? It is incomparable.

(f) Ronny Heaslop's father is very sick. ____ seems to be no hope of recovery. 

(g) The sky is getting dark. Nahian ____ carry an umbrella.

(h) Tahmid was too tired to walk, ____ run.

(i) Ahsan ____ walk home than take a rickshaw. The road is jam-packed.

(j) There is a charitable dispensary in our locality. None ____ pay for the service. 

Answer: (a) was born; (b) What does...look like; (c) As soon as; (d) It; (e) What's...like; (f) There; (g) had better; (h) let alone; (i) would rather; (j) has to

8. Mymensingh Board-2024
There, has to, let alone, as soon as, what does.....look like, was born, it, had better, would rather, what's.....like

(a) Selina is a poor student. She cannot afford to buy a cell phone ____ a laptop.

(b) The sky is cloudy. It may rain today. You ___ leave early.

(c) ____ is many years since we first met. How time does fly!

(d) His mother is sick. He needs to go home ___ possible.

(e) We ____ develop our humanity than observe hartal and strike.

(f) Robert Browning is my favourite poet. He ____ in 1812.

(g) ____ was a pandemic all over the world in 2020 and 2021.

(h) A good citizen ____ perform a lot of things.

(i) ____ the national flower of Bangladesh ____?

(j) ____honesty _____? It is the best quality of life.

Answer: (a) let alone; (b) had better; (c) It; (d) as soon as; (e) would rather; (f) was born; (g) There; (h) has to; (i) What does.....look like; (j) What's.....like

Special use of some Words and phrases board question 2023


1. Complete the sentences with suitable phrase or words given in the box. [Dhaka Board-2023]
[There, would rather, what does …..look like, as soon as, what’s it like, It, was born, have to, let alone, had better]

(a) Time is very valuable. We — utilize time properly.
(b) I — take a taxi than walk home. It is already too late.
(c) Long ago — lived a mighty king Kubla Khan. He built an amazing palace in deep dark forest.
(d) — watching a horror film at midnight? You are really scared.
(e) It is winter. You — buy a coat.
(f) — the balcony —? It looks very beautiful but it is really small.
(g) Bangladesh — as an independent state on 16 December 1971 after nine months bloody war against the occupation Pakistan Army.
(h) — was in China that the art of Bonsai originated perhaps more than 1000 years ago.
(i) I cannot ride a bicycle — a motor cycle. I have no money to buy any of them.
(j) — the rain stopped, I started for home.
  
Answer: (a) have to; (b) would rather; (cy there; (d) What's it like ; (e) had better; (f) What does ... look like; (g) was born; (h) It; (i) let alone; j) As soon as..

2. [Rajshahi Board-2023]
(a) Rupa — take up the profession of teaching than be a nurse. She thinks teaching is a noble profession.
(b) Edmund Burke was an orator, writer and shrewd politician. He — in 1729 in England.
(c) — is difficult to regain lost health. So, we should always take care of our health.
(d) — flows a river beside our village. The river is useful to us in many ways.
(e) Sarika is an examinee. She — study a lot to make a good result.
(f) — honesty —? I think it to be a noble virtue.
(g) Rita is ill. We — go to see her. She will be happy to see us.
(h) The girls fell sick — they had foods. The foods were contaminated.
(i) — an elephant —-? I have never seen it before.
(j) He cannot teach in a high school, — in a university.

Answer: (a) would rather; '(b) was born; (c) let alone; (d) It; (e) There; (f) has to; (g) What's ...like; (h) had better; (i) as, soon as; j) What does... look like.

3. [Cumilla Board-2023]
(a) The tennis match restarted — the rain had stopped.
(b) In England, most school children — wear a uniform. Is it the same in Bangladesh?
(c) In our country, rainy season is very different. During this season — rains heavily without any gap.
(d) Socrates was a great Greek philosopher. He — in 469 BC. He spoke against the traditional Greek beliefs and so he was sentenced to death by drinking hemlock.
(e) Long ago, — lived a mighty warrior, Kublai Khan. He built an amazing palace in a deep dark and mysterious forest.
(f)A warrior — die than surrender to enemies. He loves his country more than his life.
(g) — the weather — today?
(h) Baby Mom, — a ghost —?
(i) — has been many years since I saw him. So, I cannot recognize him.
(j) It may rain today. We — take an umbrella.

Answer: (a) as soon as; (b) have to; (c) it; (d) was born; (e) there; (f) would rather; (g).had better; (h) What's .... like; (i) what does ... look like; j) It.

4. [Jashore Board-2023]
(a) Manners make a man. Students — practise good manners in everyday life.
(b) You look exhausted. You — take rest to refresh yourself.
(c) Raihan has not yet got 1st dose of COVID-19 vaccine, — booster dose.
(d) Our spring is very charming. During spring, various kinds of flowers bloom. — seems that everything has got a new life.
(e) Ria : — the frozen mountain peak -?
Purnima: It looks like a white dome.
(f) Kazi Nazrul Islam is our rebel poet. He — in Churulia of West Bengal.
(g) The sky is cloudy and it may storm at any moment. So, we should start our journey ---- possible.
(h) — your family — ? I belong to a nuclear family.
(i) I — learn than quarrel with them.
(j) — was a time when people used to travel on foot or riding animals.

Answer: (a) have to; (b) had better; (c) let alone; (d) It; (e) What does ... look like; (f) was born; (g) As soon as; (h) What's ----look like; (i) would rather; j) There 

5. [Sylhet Board-2023]
(a) Anika can’t afford a bus ticket — air ticket.
(b) It may rain today. You — reach home earlier.
(c) — is many years since we first met. How time does fly!
(d) As his brother met an accident, he needs to go to hospital — possible.
(e) We — develop our view about hartal and strike. Let’s change our destructive culture.
(f) — have been remarkable changes in the behaviour of our young generation.
(g) Maria Manda is a promising footballer of our country. She — in a remote village, Kalshindur.
(h) — having integrity in one’s character? It is the best quality of a man. these criminals.
(i) He is very poor but honest. He — starve than cheat anybody.
(j) — a squirrel —?

Answer: (a) let alone; (b) had better; (c) It; (d) as soon as; (e) have to; (f) There; (g) was born; (h) What's it like; (i). would rather; j) What doe's ... look like.

6. [Barishal Board-2023]

(a) Jolly is my friend, she — sing in a choir, but she gave it up for some unavoidable reasons.
(b) The world economy is passing through a great crisis due to war situation. The world leaders — concentrate on the economy and security of the common people.
(c) We went to John’s office yesterday. He behaved — he had not known us.
(d) — a dinosaur —? Have you ever seen it?
(e) We are waiting outside. You — finish your dinner, don’t delay to join us.
(f) He is so honest that he — die than cheat.
(g) — the ice had cracked? You would have disappeared into the icy water.
(h) You told me about a French novel. — the novel —?
(i) I am very thirsty. I —having a nice cool glass of lemonade.
(j) — exists no life in the Mars.

Answer: (a) used to; (b) had better; (c) as if; (d) what does.....look like; (e) As soon as; (f) would rather; (g) What if; (h) What's....like; (i) feel like; (j) There

7. [Mymensingh Board-2023]

(a) These kids are fun-loving. They — play than study.
(b) She is an irresponsible person. You can’t trust her with your dog, — with your child.
(c) A: — your new office —? B: I love it. The environment is very peaceful.
(d) The show resumed — the power supply was restored. It was a great relief for the spectators.
(e) I have to meet my aunt in 15 minutes. I — go now or I will be late.
(f) The weather is very hot and humid. — is expected that it will rain this evening.
(g) — goes a proverb that unity is strength. So, we must be united till we reach our goal.
(h) In England, school children — wear uniforms. What about Bangladesh?
(i) Shakespeare — and raised in Stratford-upon-Avon, England.
(j) Son: Dad, — an Arctic fox – ?
Father: I’ve no idea. But you can always Google the term and find out.

Answer: (a) would rather; (b) let alone; (c) What's .... like; (d) as soon as; (e) had better; (f). It; (g) There; (h) have to; (i) was born; j) what does .... look like.

8. [Chattogram Board-2023]
as soon as, had better, has to, would rather, what’s it like, what does …… look like, there, it, was born, let alone
(a) A good citizen —— perform a lot of things. These things will enable him to become a true patriot.
(b) —— is no fish here. It’s a swimming pool.
(c) Mr. Habib is an honest man. He —— starve than take bribe.
(d) —— walking alone through a forest? I had never faced such a situation.
(e) —— she finished her work, she called her father.
(f) Sumi: Mom, —— a fox ——?                
Mother: Well, it is somewhat like dog.
(g) He is very miserly. He doesn’t help his neighbours, —— the villagers.
(h) I went to my village home on foot. —— took me two hours to reach there.
(i) The weather is getting worse. I —— start for home. My parents will be anxious for me.
(j) Tennyson was a great victorian poet. He —— in England.

Answer: (a) has to; (b) There; (c) would rather; (d) What's it like; (e) As soon as; (f) what's does ---look like; (g) let alone; (h) It; (i) had better; (j) was born.

9. [Dinajpur Board-2023]
(a) Your performance is not satisfactory. You will — be it careful in future. 
(b) X is an honest man. He — die than steal. 
(c) I am a poor student. I cannot buy my necessary books, set by necessary books, — a smartphone.
(d) You have failed in the test examination. You — start reading attentively from today. 
(e) Madhusudan Dutta is an epic poet. He — at Sagardari in Jashore. 
(f) I had a bad luck. — I reached the station, the train left. 
(g) — the Bay of Bengal — ? My friend is going there for a Visit tomorrow. 
(h)— it travelling by an air? I have no idea about it. 
(i) Recently I have visited the Sundarbans. ___ are tigers in it.
(j) ____ is many years since I saw him last. Today I cannot recognize him.

Answer: (a) had better; (b) would rather (c) let alone; (d) have to; (e) was born; (f) As soon as; (g) What does --- look like; (h) What's it like; (i) There (j) It

Special uses of some words and phrases Board Question 2019


1. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Dhaka Board-2019]
[would you mind, there, as soon as was born, it is high time, as if, would rather, unless, what does.... look like, have to]
(a) Your enemies are looking for you. -- you left this place.
(b) It is raining heavily. --- closing the window?
(c) Rifat often behaves --- he were a prince. It becomes very difficult for me to tolerate him.
(d) Humayun Ahmed was a teacher, author, dramatist, and filmmaker. He --- on 13 November 1948.
(e) --- you work hard, you will not make a good result.
(f) I ---resign my job than tolerate injustice. I have the moral courage to raise my voice against injustice.
(g) Son: --- a satellite---? Father: I have heard of it but never got a chance to see it.
(h) We informed the police --- the incident took place. But the police didn't arrive even after two hours.
(i) Our society is full of bad persons. We ---remain aware of them.
(j) ---is a hue and cry on the road. Something must have happened.

Answer: a) it is high time; B) Would you mind; C) as if; D) was born; e) Unless; f) would rather; g) What does.. look like; h) as soon as; I) have to; j) There

2. [Rajshahi Board-2019]

[had better, let alone, what does ..... look like, as soon as, as if, there, would you mind, would rather, it, was born]
(a) Our spring is very charming. During spring various kinds of flowers bloom.--- seems that everything has got a new life.
(b) Baby: Mom, --- an owl---?
(c) Don't disturb me, you --- leave me alone at this moment.
(d) The poor man--- starve than beg.
(e)--- exists no life on Mars.
(f)---taking tea with me?
(g) Sir Walter Scott was both a poet and a novelist. He--- in 1771.
(h) She acts ---she were mad.
(i) ---we reached the station, the train started.
(j) He did not even see a hill, --- a mountain.
Answer: a) It; B) What does... look like; C) had better; D) would rather; e) There; f) Would you mind; g) was born; h) as if; I) As soon as; j) let alone

3. [Cumilla Board-2019]
[what does.....look like, how to, in order that, it is high time, was born, had to, what's it like, let alone, unless, lest]
(a) The child cannot walk----run in the field.
(b) Tareq Ahmed is a renowned teacher. He---in 1960.
(c) At present, the children do not know --- swim in water.
(d) Parents--- work hard to take care of their children.
(e) Rima studies hard --- GPA-5 should be missed.
(f) Father, --- a ghost---?
(g) Tanisha went to college ---she could learn something.
(h) --- people stopped corruption from society.
(i)---swimming in the river? For the first time, it seems a new experience for all.
(j) You will not succeed in life---you work hard.

Answer: a) let alone; B) was born; C) how to; D) had to; e) Lest; f) want does... look like; g) in order that; h) It's high time; I) what's it like; j) unless

4. [Jashore Board-2019]
[would you mind, was born, let alone, had better, there, what does ....... look like, as if, would rather, as soon as, have to]
(a) --- flying in the sky? I think you will enjoy a lot.
(b) ---was a king named Robert Bruce. He was very famous.
(c) I---and brought up in Bangladesh. This is a very beautiful country.
(d) Bangladesh is an emerging power in the world cricket. But we --- struggle more to win the world cup.
(e) He cannot tell my name, ---my address. He is really a liar.
(f) --- the earth ---? It's not completely round.
(g) We --- walk fast than get on the train. The train is very crowded.
(h) The class started --- I reached my college. I was really lucky.
(i) You look so weak. You ---go home as early as possible.
(j) The man pretended--- he had been very poor. So, we disliked him.
Answer: a) Would you mind; B) There; C) was born; D) have to; e) let alone; FL want does...look like; g) would rather; h) as soon as; I) had better; j) as if

5. [Sylhet Board-2019]
[as if, it is about time, would rather, feel like, blow one's own trumpet, is used to, as far as, when it comes to, had better, needn't have]
(a) "Can I smoke here?" "I --- you didn't. It's a no-smoking zone."
(b) This car is absolutely fine --- the engine is concerned.
(c) We rushed to the station lest we might miss the train. But the train was late and we had to wait for an hour. We --- hurried.
(d) It's well past 10 and Diba is still in bed. --- she got up.
(e) Nishi is a nice girl. But --- cooking, she is absolutely hopeless.
(f) Lima has always lived alone. She --- living alone.
(g) Well, you don't need to ---. We know that you have some talent.
(h) Look at that building! It looks --- it's going to fall down!
(i) I am very tired. I don't --- going out this evening.
(j) “It's getting late. I have to go now.” “You --- not. It's raining very hard.”

Answer: a) would rather; B) as far as; c) needn't have hurried; D) It is about time; e) when it come; f) is used to; g) blow your won trumpet; h) as if; I) feel like; j) had better

Special uses of some words and phrases Board Question

6. [Barishal Board-2019]
[as though, was born, what ...... look like, it, had to, had better, would rather, there, as soon as, let alone]
(a) We --- hire a rickshaw. It's already too late. We have to reach the exam hall in time.
(b) I can't remember the name of the story, --- the details about the different characters. I read the story many years ago.
(c) Nobody likes Suborna at all. She talks --- she knew everything in the world.
(d) Rabindranath Tagore is one of the greatest poets in world literature. He --- in the famous Tagore family.
(e)--- does a leopard ---?
(f) The cricket match restarted --- the third umpire declared the decision. It was a great relief for the spectators.
(g) It was a terrible ship. --- was no crew in that ship of death.
(h) In ancient time, people --- fight against dangerous wild animals. Is it same in the present days?
(i) In our country, the rainy season is very different. During this season --- rains heavily without any gap.
(j) Tarek --- sleep than watch such type of film. It's really boring.

Answer: a) had better; B) let alone; C) as though; D) was born; e) What ... look like; f) as soon as; g) There; h) had to; I) it; j) would rather

7. [Chattogram Board-2019]

[No sooner had, unless, what does .... look like, in order to, as if, what if, there, let alone, was born]
(a) Accessibility to higher education in our country is very difficult. Students must work hard --- get themselves admitted into universities.
(b) Time is very important in our life. You cannot prosper in life ---- you make the best use of time.
(c) The students were talking in the class. --- the teacher entered the class than they stopped talking.
(d) He proceeded --- he had never seen me. His behaviour shocked me.
(e) The man is very weak. He cannot walk a mile, --- five miles.
(f) I'm in short of time. ------the train is late?
(g) Once --- lived a farmer. He had four sons. (h) Have you seen a camel? --- it --- ?
(i) --- is unfortunate that many students spoil their time by using Facebook.
(j) Joynul Abedin was a great artist. He ---in Kishoregonj.
Answer: a) in order to; B) unless; C) No sooner had; D) as if; e) let alone; f) What if; g) there; h) What does.. look like; i) It; j) was born

8. [Dinajpur Board-2019]
[there, was born, have to, let alone, what if, had better, as soon as, would rather, what's it like, as if]
(a) I have never walked five miles at a stretch, -----ten miles. The idea of walking so much distance frightens me.
(b) I have never visited Kuakata. --- visiting this place in the coming summer vacation?
(c) People do not like his way of behaviour. He always behaves --- he were a great leader.
(d) The price of mango is high in our country. ---we turn this land into a mango orchard?
(e) The criminal ran away ---he saw the police. He was afraid of being arrested.
(f) Smoking tells upon the smoker's health greatly. You ---give up this bad habit.
(g) Once ---lived a king named Solomon. He was very wise.
(h) Shimul ---work hard than beg. He is very industrious and painstaking.
(i) Tapan is somewhat backward in his preparation for the coming HSC exam. He ¾ study hard to get completely prepared before the exam.
(j) Albert Einstein was a great scientist of physics. He --- in 1879 and breathed his last in 1955.

Answer: a) let alone; B) What's it like; C) as if; D) What if; e) as soon as; f) have to; g) there; h) would rather; i) had better; j) was born

9. [HSC Exam-2018 (Ka Set)]
[as if, have to, as soon as, it, was born, let alone, would rather, there, had better, what if]
(a) We --- pay a visit to Cox's Bazar than the Sundarban. We have already visited the Sundarbans.
(b) The storm was raging violently. We got out --- it abated.
(c) Fardin is always boastful of his uncles. He talks --- they were the most powerful men in the country.
(d) My college is far away from our house. I ---walk a long way to go to my college.
(e) Jasim Uddin is a rural poet. He --- in 1903 in a village named Tambulkhana in Faridpur.
(f) ---is very hot today. Load shedding is aggravating the situation.
(g) Maruf cannot earn 50 marks ---80 marks. He is a student of average standard.
(h) --- are many mango trees around our home. They give us very sweet mangoes.
(i) Faiaz seems to be weak. He--- consult an experienced doctor.
(j) The river is calm. ---we swim in the river? To swim in the river is a nice experience.

Answer: a) would rather; b) as soon as; C) as if; D) have to; e) was born; f) It; g) let alone; h) There; i) had better; j) What if

10. [HSC Exam-2018 (Kha Set)]
[would you mind, used to, as if, as soon as, let alone, had better, it, would rather, so that, what if]
(a) He acts--- he were rich. So nobody likes him.
(b) --- eating sea fish? I think you will enjoy a lot.
(c) Aloka can't afford to buy a cellphone, --- a laptop. Actually, she is very poor.
(d) It may rain today. You --- leave earlier.
(e) Sometimes we become speechless remembering our childhood memories. We ---swim in the river.
(f) ---is many years since we first met. How time does fly!
(g) His mother being sick, he needs to go home --- possible.
(h) We ----develop our humanity than observe hartal and strike. Let us change our destructive culture.
(i) There started a heavy storm when I was about to go out --- I had been out there?
(j) He took a part-time job --- he could earn some money. He was very sincere.

Answer: a) as if; B) would you mind; C) let alone; D) had better; e) used to; f) It; g) as soon as; h) would rather; i) What if; j) so that

Special uses of some words and phrases Board Question 2017


11. [Dhaka Board-2017[
[as soon as, what does ....... look like, what if, what's it like, it, had better, was born, let alone, have to, would rather]
(a) Deforestation is a matter of great concern. We --- take immediate steps against cutting down trees at random.
(b) To tell a lie is a great sin. We ---die than tell a lie. Otherwise, none will believe us.
(c) Helmet should be used while driving a motorcycle. ---you were driving your bike and met a serious accident?
(d) ---swimming in the sea? It seems to be very heroic to me.
(e) --- mother heard the news, she cried loudly. She lost her child in a car accident.
(f) Rome was not built in a day. --- took a long-time and hard labour to build this city.
(g) Rahman is a poor man. He cannot buy a shirt ---a car.
(h) Kazi Nazrul Islam is our rebel poet. He ---in Churulia of West Bengal.
(i) Rina's dress looks very dirty. It is old enough. She ---buy a new dress.
(j) Rana: Hi. Robi ---a Pea-cock ---? Robi: It's a very nice bird. It knows how to dance?

Answer: a) have to; B) would rather; C) What if; D) What's it like; e) As soon as; f) It; g) let alone; h) was born; i) had better; j) What does.. look like

12. [Rajshahi Board-2017]
[there, what if, have to, no sooner had, would rather, lest, as if, let alone, what does look like, be born]

(a) The students were loitering in the corridor. ---they seen the teacher than they entered the classroom.
(b) Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman is the father of our nation. He ---in 1920 in Tungipara of Gopalganj district.
(c) I can't stand Rubel. He always acts ---he were smarter than everyone.
(d) The little girl was suddenly crossing the road. A bus was passing by. As it came near the girl, the driver halted it. ---he wouldn't have stopped the bus?
(e) Shoma ---live in a hostel than live in her relative's home. She feels free and comfortable in the hostel.
(f) You started late. Now you are walking slowly. Walk fast ---you should miss the bus.
(g) He is very poor. He can't afford to travel by an AC bus ---an airplane.
(h) Daughter: Mom, ---an albatross ---? Mother: My dear, an albatross is a very large white bird that lives in the Pacific and Southern Oceans.
(i) Long ago, ---lived a mighty warrior named Kubla Khan. He was the grandson of Genghis Khan.
(j) I ---seek advice from a doctor. I have been suffering from a fever for a long time.

Answer: a) No sooner had; B) was born; C) as if; D) What if; e) would rather; f) lest; g) let alone; h) What does.. look like; I) there; j) have to.

13. [Cumilla Board-2017]
[it is high time, in case, lest, as though, no sooner had, unless, would you mind, have to, used to, as long as]
(a) There is a foul smell in the room. ---opening the windows?
(b) Tomorrow I will be very busy. So, I’ll say goodbye now --- I don't see you again.
(c) We ---educate all and work hard to develop our country.
(d) Nobody likes Karim at all. He talks ---he knew everything.
(e) The poor will continue to suffer ---they are illiterate.
(f) Nobody likes you here. ---you left this place.
(g) He saw a bear coming towards him. So, he climbed up a tree ---the bear might attack him.
(h) Everybody disliked Rakib. He ---do many harmful activities.
(i) Time is very important in our life. You cannot prosper in life ---you make proper use of time.
(j) The students were talking in the class. ---the teacher entered the class than they stopped talking.

Answer: a) Would you mind; B) in case; C) have to; D) as though; e) as long as; f) It is high time; g) lest; h) used to; I) unless; j) No sooner had.

14. [Jashore Board-2017]
[as if, let alone, what does ...look like, was born, there, what's it like, have to, as soon as, had better, would rather]
(a) In modern times, --- has been a great change in the attitude of man regarding superstitious belief.
(b) Our learners develop very poor writing skills. They cannot write fairly well even in Bangla ---in English.
(c) Some city dwellers’ behavior is often too formal. They speak in such a way ---they were never in the village.
(d) I have never traveled by air. ---flying in the sky?
(e) Riaz:---the frozen mountain peak.....? Purnima: It looks like a white dome.
(f) Sheela is suffering from toothache. She ---see a dentist.
(g) Play is delayed due to rain. It will resume ---the rain stops.
(h) Sohel is a very good-natured boy. He ---stay at home than mix with bad companies.
(i) Milton was a poet of versatile genius. He ---in 1608 in England. He used to believe that one should start a profession after taking necessary preparations.
(j) We have discussed this for quite a long time. We can’t take much time anymore. We --- come to a conclusion.

Answer: a) there; B) let alone; c) as if; D) What's it like; e) What does.. look like; f) had better; g) as soon as; h) would rather; I) was born; j) have to.

15. [Chittagong Board-2017]
[there, as soon as, what does ..... look like, was born, what if, has to, as if, what's it like, let alone, would rather]
(a) It was 45 years ago when a new country named Bangladesh in the world map ---at the cost of millions of lives.
(b) During the Liberation War of Bangladesh ---was a great American singer George Harison who sang for Bangladesh.
(c) ---living in Bangladesh? You seem to be very happy with your life in Bangladesh.
(d) My foreign friend told me you ---leave this country than live here. I replied, "This is my motherland."
(e) In 1971 the Pakistani army did terrible atrocities against the Bangladeshis. Pakistan ---apologize for this to Bangladesh.
(f) Pakistan always plays a role against Bangladesh. We cannot expect any co-operation from them ---apology.
(g) The elements of anti-liberation forces came out of their cocoons ---the father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman was killed.
(h) Some persons living in Bangladesh always try to make a conspiracy against the country---Bangladesh were not their own country.
(i) The authority of Dhaka University cut ties with Pakistan. ---the government of Bangladesh takes initiatives to cut of diplomatic relation with Pakistan?
(j) Teacher: Learners, ---the national flower of Bangladesh ---?

Answer: a) was born; B) there; c) what's it like; D) would rather; e) has to/had to; f) let alone; g) as soon as; h) as if; i) What if; j) What does.. look like.

16. [Dinajpur Board-2017]
[there, let alone, it, as if, what ..... look like, have to, as soon as, was born, had better, would rather]
(a) We ---not go out today. A riot has broken out in our locality.
(b) ---is a good idea to walk in the morning. One can take it as an important form of physical exercise because it refreshes both body and mind.
(c) Do you often ---travel on business? You are always seen traveling abroad.
(d) Long ago, ---lived a very pious man. His name was Hatem Tai and he was very kind-hearted.
(e) ---does a clown ---? You've seen a clown in the circus many a time.
(g) I got a job at a bar. But I hate working at a bar. I --- be a waiter than a barman.
(f) ---I see my father coming to my heart fills up with joy. I am very much fond of my father.
(h) Kazi Nazrul Islam ---in an impoverished family. He had to earn even when he was a small boy.
(i) The economical condition of Robi is very poor. He cannot afford one meal per day ---square meals.
(j) After the final match of the FIFA World Cup 2014, Messi looked ---he were completely routed. His cherished dream had been shattered.

Answer: a) had better; B) It; c) have to; D) there; e) What does... look like?; f) As soon as; g) would rather; h) was born; I) let alone; j) as if.
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url