Changing sentence for SSC

SSC Changing Sentence All Board Questions With Answer 2020

1. Change the Sentences according to the directions in the brackets. [Dhaka Board-2020]
(a) Once upon a time, there was a little girl named Tarin. (Compound)
(b) Though she was a nice little girl, she was not an ordinary child. (Simple)
(c) She passed her time in reading and writing. (Interrogative)
(d) Her parents liked her very much. (Negative)
(e) Everyone praised her. (Passive)
(f) She was very attentive to her study. (Exclamatory)
(g) She also helped her mother in her free time. (Complex)
(h) She never told a lie. (Interrogative)
(i) She was one of the most intelligent girls in the school. (Positive)
(j) She worked hard to shine in life. (Compl

Answer:
(a) Once upon a time there was a little girl and her name was Tarin.
(b) Despite being a nice little girl, she was not an ordinary child.
(c) Didn't she pass her time in reading and writing?
d) Her parents did not dislike her at all.
e) She was praised by everyone.
f) How attentive she was to her study!
g) She also helped her mother when she was free.
h) Did she ever tell a lie?
(i) Very few girls in the school were as intelligent as she.
j) She worked hard so that she could shine in life. 
Changing sentence for SSC
2. [Rajshahi Board-2020]
(a) Terrorism is a devastating phenomenon of the modern world. (Exclamatory)
(b) At present, it is called a challenge to fight against it. (Active)
(c) Who is not now in the threat of violence? (Assertive)
(d) Terrorism is more disastrous than anything. (Positive)
(e) It is one of the most corrosive problems of the modern world. (Comparative)
(f) Nobody wants his children to be terrorist in future. (Interrogative)
(g) Though there is law to punish the terrorists, it is not properly applied. (Simple)
(h) By applying the law properly, we can get rid of it. (Complex)
(i) We have to create social awareness to fight against corruption. (Compound)
(j) We all should avoid the killers of mankind. (Negative)

Answer:
(a) What a devastating phenomenon of the modern world terrorism is!
b) At present, we call it a challenge to fight against it.
(c) Everybody is now in the threat of violence.
(d) Nothing is so disastrous as terrorism.
(e) Very few problems of the modern world are as corrosive as it.
f) Who wants his children to be terrorist in future?
g) In spite of there being law to punish the terrorists, it is not properly applied.
h) If we apply the law properly, we can get rid of it.
i) We have to create social awareness and we can fight against corruption.
j) We all should not accept the killers of mankind.


3. [Barishal Board-2020]
(a) Man is the maker of his own fortune. (Interrogative)
(b) If he makes proper use of his time, he is sure to prosper in life. (Simple)
(c) The person doing otherwise is sure to repent later. (Complex)
(d) The lazy suffer miserably in the long run. (Exclamatory)
(e) To kill time is to commit suicide. (Interrogative)
(f) Our life is nothing but a sum total of hours, days and years. (Assertive)
(g)Youth is the most valuable season of life. (Positive)
(h) In youth mind is soft and it can be shaped easily. (Simple)
(i) Unless you use the morning hours of life, you have to pay a heavy price afterwards. (Compound)
(j) It is called the seedtime of life. (Active)

Answer:
(a) Isn't man the maker of his own fortune?
(b) By making proper use of his time he is sure to prosper in life.
c) The person who does otherwise is sure to repent later.
d) How miserably the lazy suffer in the long run!
(e) Isn't to kill time to commit suicide?
f) Our life is only a some total of hours, days and years.
(g) No other season of life is as valuable as youth.
(h) In youth, the mind being soft can be shaped easily.
i) Use the morning hours of life or you have to pay a heavy price afterwards.
j) We call it the seedtime of life.

4. [Chattogram Board-2020]
(a) Wherever we may cast our eyes, we notice the achievement of science. (Make it simple)
(b) The electricity lights both the streets and the houses. (Make it negative)
(c) The radio broadcasts news, songs and lectures. (Make it passive)
(d) There is cinema to delight in the evening. (Make it complex)
(e) Computer is one of the most important inventions of modern science. (Make it positive)
(f) Who can go without it? (Make it assertive)
(g) Internet is as important as computer. (Make it comparative)
(h) It helps us to know about the world. (Make it compound)
(i) It is greater than all other inventions of modern science. (Make it superlative)
(j) The invention of computer is a great miraculous event. (Make it exclamatory)

Answer:
a) Casting our eyes everywhere, we notice the achievement of science.
b) The electricity lights not only the streets but also the houses.
c) News, songs and lectures are broadcast by radio.
d) There is cinema so that we can delight in the evening.
(e) Very few inventions of modern science are as important as computer.
(f) None can go without it.
(g) Computer is not less important than Internet.
h) It helps us and so we know about the world.
i) It is the greatest invention of modern science.
(j) What a miraculous event the invention of computer is!

Changing sentence exercise for SSC


5. [Mymensingh board-2020]
(a) Cricket is a very exciting game. (Exclamatory sentence)
(b) People of all ages enjoy this game. (Passive voice)
(c) It is played all over the world. (Active voice)
(d) At present, it is the most popular game in our country. (Comparative Degree)
(e) Though cricket is a costly game, people of all classes enjoy playing it. (Simple sentence)
(f) The game is played between two teams each consisting of eleven players. (Complex sentence)
(g) There are two umpires who conduct the game. (Simple sentence)
(h) It is full of thrill and excitement for the spectators. (Interrogative sentence)
(i) Bangladesh is a test playing country developing its standard day by day. (Compound sentence)
(j) We must try our best to improve its present position. (Negative sentence without changing meaning) 

Answer:
(a) What an exciting game cricket is!
(b) This game is enjoyed by people of all ages.
(c)People all over the world play it.
(d) At present, it is more popular than any other game in our country.
(e) In spite of being a costly game, people of all classes enjoy playing cricket.
(f) The game is played between two teams each of which consists of eleven players.
g) There are two umpires conducting the game.
(h) Isn't it full of thrill and excitement for the spectators? 
(i) Bangladesh is a test playing country and it is developing its standard day by day.
j) We cannot but try our best to improve its present position.

6. [Jashore board-2020]
(a) People in general are fond of glittering things. (Complex)
(b) They are the lovers of surface. (Interrogative)
(c) They are concerned at the outer show of things and beings. (Active)
(d) They do not bother about intrinsic value. (Affirmative)
(e) Gold is one of the precious metals. (Positive)
(f)  But there are some other metals looking like gold. (Compound).
(g) They fade soon and lose their beauty. (Simple)
(h) Similarly, there are some people acting like the wise. (Complex)
(i) As soon as their real identity gets revealed, people leave them. (Negative)
(j) We are very foolish believing in them. (Exclamatory)

Answer:
(a) People in general are fond of things which are glittering. 
(b) Aren't they the lovers of surface?
(c) The outer show of things and beings concern them
(d) They bother about extrinsic value
(e) Very few metals are as precious as gold.
(f) But there are some other metals and they look like gold.
g) Fading soon they lose their beauty.
(h) Similarly, there are some people who act like the wise.
(i) As soon as their real identity gets revealed, people do not stay with them.
(j) How foolish we are believing in them!

7. [Dinajpur board-2020]
(a) In order to acquire knowledge we should read books. (Compound)
(b) Books introduce us to the domain of knowledge. (Passive)
(c) The books of great writers contain noble thoughts and great ideas. (Complex)
(d) Books are the greatest friends. (Positive)
(e) Reading books is the noblest habit. (Comparative)
(f) Books give us not only knowledge but also pleasure. (Affirmative).
(g) Those who do not read books keep themselves aloof from the realm of knowledge. (Compound)
(h) To make a civilized society, there is no alternative to reading books. (Interrogative)
(i) People should be motivated to read more and more books. (Active)
(j) We must create social movement about reading books. (Negative)

Answer:
(a) We want to acquire knowledge and we should read books. 
(b) We are introduced to the domain of knowledge by books.
(c) The books that are written by great writers contain noble thoughts and great ideas.
(d) No other friend is as great as books.
(e) Reading books is nobler than any other habit.
(f)Books give us both knowledge and pleasure.
(g)Some people do not read books and they keep themselves aloof from the realm of knowledge.
(h) Is there is any alternative to reading books to make a civilized society?
(i) We should motivate people to read more and more books.
j) We cannot but create social movement about reading books.

Changing sentence Board Question for SSC


1. [Dhaka Board-2019]
(a) Man is the best creation of God. (Comparative)
(b) Isn’t it our responsibility to do good deeds? (Assertive)
(c) Our life is not measured by months or years. (Active)
(d) Honest people lead a happy life. (Complex)
(e) It matters little if a man lives many years or not. (Interrogative)
(f) Nobody is absolutely happy on earth. (Affirmative)
(g) So we should not waste time in vain. (Passive)
(h) If we use time properly, we can be benefited. (Simple)
(i) All men must die. (Negative)
(j) Though we take utmost care, we cannot avoid death. (Compound)

Answer:
(a) Man is better than any other creation of God.
(b) It is our responsibility to do good deeds.
(c)We do not measure our life by months or years.
(d) People who are honest lead a happy life.
(e) Does it matter much if a man lives many years or not?
(f) Everybody is somewhat unhappy on the earth.
(g) So, time should not be wasted in vain by us.
(h) By using time properly, we can be benefited.
Or, We can be benefited by the proper use of time.
(i) None can avoid death.
Or, All men cannot but die.
(j) We take outmost care, but we cannot avoid death.

2. [Rajshahi Board-2019]
(a) Patriotism is a noble virtue. (Interrogative)
(b) It is the greatest of all virtues in a man’s life. (Comparative)
(c) It persuades a man to do everything just. (Negative).
(d) This quality highly motivates a man so that he can sacrifice his life for the country. (Simple)
(e) What an outstanding quality it is! (Assertive)
(f) A man having patriotic zeal is called a patriot. (Complex)
(g) A patriot fears none but the Creator. (Affirmative)
(h) By paying taxes he obeys the law. (Compound)
(i) He is respected by all. (Active)
(j) So, we should be patriots. (Imperative)

Answer:
(a)  Isn't patriotism a noble virtue?
(b) It is greater than all other virtues in a man's life.
(c) It does not persuade a man to do anything unjust.
(d) This quality highly motivates a man to sacrifice his life for the country.
(e) It is a very outstanding quality.
f) A man who has patriotic zeal is called a patriot.
(g) A patriot fears only the creator.
(h) He taxes and obeys the law pays.
i) All respect him.
j) So, let us be patriots.

3. [Cumilla Board-2019]
(a) Computer is one of the greatest inventions of modern science. (Positive)
(b) Computer is a blessing on earth. (Negative)
(c) Though it is a blessing, it has dark sides. (Simple)
(d) Computers are nowadays being used in almost every sphere of life. (Active)
(e) We cannot but depend on it. (Affirmative)
(f) No one can deny its necessity. (Interrogative)
(g) It is the most used device in our life. (Comparative)
(h) It helps us a lot. (Passive)
(i) So its usefulness, it has become very popular. (Compound)
(j) Without computer, we cannot imagine our modern life. (Complex)

Answer:
(a) Very few inventions of modern science are as great as computer.
(b) Computer is not a curse on Earth.
(c) In spite of its being a blessing, it has dark sides.
Or, It is a blessing having dark sides.
(d) Nowadays we are using computers in every sphere of life.
(e) We must depend on it.
(f) Who can deny its necessity?
Or, Can anyone deny its necessity?
g) It is more used than any other device in our life.
(h) We are helped a lot by it.
(i) It is very useful and so it has become very popular.
(j) If we do not have computer, we cannot imagine our modern life.

4. [Jashore Board-2019]
(a) Terrorism is a devastating phenomenon of the modern world. (Exclamatory)
(b) At present, it is increasing alarmingly. (Interrogative)
(c) Nothing is as disastrous as terrorism. (Comparative)
(d) It is one of the most corrosive problems of the modern world. (Positive)
(e) A terrorist is hated by people. (Active)
(f) Who is not now in the threat of violence? (Assertive)
(g) Though there are laws to punish the terrorists, they are not properly applied. (Compound)
(h) By applying the laws properly, we can get rid of terrorism. (Complex)
(i) What a miserable life a terrorist leads! (Assertive)
(j) They should be brought to book. (Active)

Answer:
(a) What a devastating phenomenon terrorism is of the modern world!
(b) Isn't it increasing alarmingly at present?
(c) Terrorism is more disastrous than anything.
(d) Very few problems of the modern world are as corrosive as it.
(e) People hate a terrorist.
(f) Everybody is now in the threat of violence.
(g) There are laws to punish the terrorists, but they are no properly applied.
(h) If we apply the law properly, we can get rid of terrorism.
(i) A terrorist leads a very miserable life.
(j) We should bring them to book.

5. [Barishal Board 2019]
(a) Internet is a computer-based networking system. (Interrogative)
(b) It is a speedy transmitting system of information. (Complex)
(c) Its functions are smooth and rapid. (Negative)
(d) A man has an Internet connection and gets a link soon according to his expectation. (Simple)
(e) Many educational institutions are greatly benefited through the use of Internet. (Complex)
(f) A student can visit all the renowned libraries of the world without going there. (Passive)
(g) It plays an effective role in the field of trade and commerce. (Exclamatory)
(h) E-commerce has become one of the most popular topics to the customers. (Positive)
(i) It helps the customers to buy or choose anything without going to market. (Compound)
(j) What an amazing milestone it is in the modern world of communication! (Assertive)

Answer:
(a) Isn't internet a computer-based networking system?
(b) It is a transmitting system of information which is speedy.
(c) Its functions are not only smooth but also rapid.
(d) A man having an internet connection gets a link soon according to his expectation.
(e) Many educational institutions are greatly benefited as/when they use internet.
(f) All the renowned libraries of the world can be visited by a student without going there.
(g) What an effective role it plays in the field of trade and commerce!
(h) Very few topics have become as popular as E-commerce to the customers.
(i) It helps the customer to buy or choose anything and they don't have to go to market.
(j) It is very amazing milestone in the modern world of communication:

6. [Chattogram Board 2019]
(a) Haji Mohammad Mohsin was a kind man. (Negative)
(b) He did not marry. (Affirmative)
(c) He loved the people cordially. (Passive)
(d) He never thought of his own happiness. (Interrogative)
(e) He led a very simple life. (Exclamatory)
(f) He always helped the needy. (Complex)
(g) He contributed much money for education to educate the poor student. (Complex)
(h) Though he had a vast wealth, he did not spend for his own. (Compound)
(i) Who does not know of his kindness? (Assertive)
(j) He was one of the greatest kind men of the world. (Positive)

Answer:
(a) Haji Mohammad Mohsin was not an unkind man.
(b) He was unmarried.
(c) The people were cordially loved by him.
(d) Did he ever think of his own happiness? 
(e) What a simple life he led!
(f) He always helped those who were needy.
(g) He contributed much money for education so that he could educate the poor students.
(h) He had vast wealth, but he didn't spend for his own.
(i) Everybody knows his kindness.
(j) Very few men of the world were as great as he.

7. [Barishal Board 2019,2016]
(a) Bangladesh is a low lying country. (Make interrogative)
(b) Very year natural disasters visit us. (Make passive voice)
(c) Flood is one of the most dangerous natural disasters. (Use comparative degree)
(d) It is Dhaka city which has not yet suffered any severe earthquake. (Make simple sentence)
(e) People living in the high land can escape flood. (Make complex sentence)
(f) Crops are damaged by this flood. (Make active voice)
(g) Who does not know the consequence of ‘Tsunami? (Make assertive sentence)
(h) The recent flood was very devastating. (Make exclamatory sentence)
(i) Bangladesh is in the active earthquake zone. (Make negative sentence)
(j) Dhaka is the most risky city in the earthquake zone. (Use positive degree)

Answer:
a) Isn't Bangladesh a low-lying country?
b) We are visited by natural disasters every year.
c) Flood is more dangerous than most other natural disasters.
d) Dhaka city has not yet suffered any severe earthquake.
e) People who live in the high land can escape flood.
f) This flood damages crops.
g) Everybody knows the consequence of Tsunami.
h) How devastating the recent flood was!
i) Bangladesh is not in the inactive earthquake zone.
j) No other city in the earthquake zone is as risky as Dhaka.

8. [Dinajpur Board-2019]
(a) Facebook is a common social network. (Make it a negative sentence)
(b) Now, it is being used all over the world. (Make it an active voice)
(c) Everybody uses it. (Make it an interrogative sentence)
(d) There is no student without a smartphone. (Make it an affirmative sentence)
(e) Who does not like a social network? (Make it an assertive sentence)
(f) Facebook is the best of all social networks. (Make it a positive degree)
(g) It gives pleasure but we cannot get the freedom to use it. (Make it a simple sentence)
(h) Use it or you cannot keep pace with the modern world. (Make it a complex sentence)
(i) We can get many new pieces of information by using it. (Make it a compound sentence)
(j) Would that I could open a Facebook account. (Make it an assertive sentence)

Answer:
(a) Facebook is not an uncommon social network.
(b) Now, people are using it all over the world.
(c) Doesn't everybody use it?
(d) Every student has smart phone.
(e) Everybody likes social network.
(f) No other social network is as good as Facebook.
(g) It gives pleasure without giving us freedom to use it.
(h) If you do not use it, you cannot keep pace with the modern world.
(i) We can use it and get many new information.
(j) I wish I could open a Facebook account. 

SSC Changing Sentence All Board Questions With Answer 2018

1. [SSC Combined Board-2018]

a) Very conquerors of the world were so great as Taimur. (Superlative)b) The province of a powerful Prince was, once attacked by young Taimur. (Active)
c) Entering the kingdom of the prince, he captured a large village. (Compound)
d) The army killed Taimur's all soldiers. (Passive)
e) He disguised himself as a poor traveller to survive. (Complex)
f) He came to a house and asked for something to eat. (Simple)
g) There lived an old woman in the house. (Complex)
h) The woman became sympathetic to see Taimur. (Interrogative)
i) The food was very hot. (Exclamatory)
j) Taimur was too hungry to wait. (Negative)

Answer:
a) Taimur was one of the greatest conquerors of the world.
b) Once young Taimur attacked the province of a powerful prince.
c) He entered the kingdom of the prince and captured a large village.
d) Taimur's all soldiers were killed by the army.
e) He disguised himself as a poor traveller so that he coule survive.
f) Coming to a house he asked for something to eat.
g) There lived a woman who was old in the house.
h) Didn't the woman become sympathetic to see Tammur?
i) How hot the food was!
j) Taimur was so hungry that he did not wait.

SSC Changing Sentence All Board Questions With Answer 2017

1. [Dhaka Board-2017]
a) Mother Teresa is an icon to many people. (Make it interrogative sentence)
b) She is respected by everybody. (Make it active)
c) She is one of the greatest persons of the world. (Make it positive)
d) She was very kind to the needy and the ill-fated. (Make it negative)
e) She believes that charity is a great virtue. (Make it compound sentence)
f) Actually Mother Teresa was a noble hearted person. (Make it a complex sentence)
g) Mother Teresa was a very passionate woman. (Make it an exclamatory sentence)
h) She helped those who were helpless. (Make it a simple sentence)
i) She set up “Nirmal Hridoy” at Kolkata. (Make it a compound sentence)
j) Who does. not know about the charity of Mother Teresa? (Make it assertive)

Answer:
a) Isn't Mother Teresa an icon to many people?
b) Everybody respects her.
c) Very few persons of the world are as great as her.
d) She was not very unkind to the needy and the ill-fated.
e) She believes in charity and it is a great virtue.
f) Actually Mother Teresa was a person who was noble hearted.
g) How passionate woman Mother Teresa was!
h) She helped the helpless people.
i) She set up “Nirmal Hridoy" and it was situated at Kolkata.
j) Everybody knows about the charity of Mother Teresa.

2. [Rajshahi Board 2017]
a) My friend invited me to pay a visit to Cox's Bazar. (Complex)
b) I was very glad. (Negative)
c) I accepted the invitation. (Passive)
d) When I reached there, my friend received me cordially. (Simple)
e) I was very excited to see the sea-beach. (Exclamatory)
f) It is the largest sea-beach in the world. (Comparative)
g) It is one of the most beautiful sea-beaches in the world. (Positive)
h) It is called the pleasure seekers' paradise. (Active)
i) Every year a lot of people come to visit it. (Compound)
j). If I could visit the sea-beach! (Assertive)

Answer:
a) It was my friend who invited to pay a visit to cox's Bazar.
Or, My friend invited me so that I could pay a visit to cox's Bazar.
b) I was not very sad / unhappy.
c) The invitation was accepted by me.
d) After my reaching there, my friend received me cordially.
e) How excited I was to see the sea beach!
f) It is larger than any other sea-beach in the world.
g) Very few sea beaches in the world are as beautiful as it.
h) We call it the pleasure seekers' paradise.
i) Every year a lot of people come here and visit it.
j) I wish I could visit the sea-beach.
Or, Would that I could visit the sea-beach.

3. [Cumilla Board 2017; Jashore Board 2015;Sylhet Board 2020]
a) Haji Mohammad Mohsin was more generous than many other men in this subcontinent.(Use positive degree)
b) He was born in Hoogly. (Make it a complex sentence)
c) He inherited a vast property from his father and sister. (Make it an interrogative sentence)
d) He did not misuse this wealth. (Use passive voice)
e) He is called the friend of humanity. (Use active voice).
f) He did not marry. (Make it an affirmative sentence)
g) During his life time he spent money lavishly to help the poor. (Make it a complex sentence)
h) He was so kind that he could not refuse any one's request. (Make it a compound sentence)
i) One night when he was saying his prayer, a thief broke into his room. (Make it a simple sentence)
j) He caught the thief but did not punish him. (Make it a complex sentence)

Answer:
a) Many other men in this subcontinent were not as generous as Haji Muhammad Muhsin.
Or, No other man in this subcontinent was as gracious as Haji Mohammad Mohsin.
b) It was Hoogly where he was born.
Or, He was born in a place which was called Hoogli.
c) Didn't he inherit a vast property from his father and sister?
d) This wealth was not misused by him.
e) People call him the friend of humanity.
f) He was unmarried.
g) During his life time he spent money lavishly so that he could help the poor.
Or, When he was alive, he spent money lavishly to help the poor.
h) He was very kind and so he could not refuse any one's request.
i) One night at the time of his saying prayer, a thief broke into his room.
j) Though he caught the thief, he did not punish him.

4. [Jashore Board 2017]
a) Strategy is the most important thing in the examination. (Comparative)
b) Any answer in the exam should not be elaborated. (Active)
c) When he gets the question paper he should read it carefully (Simple)
d) At first glance, the questions may seem difficult. (Negative)
e) A student should attempt to answer all the questions to get good marks. (Complex)
f) If an examinee answers all the questions, the examiner becomes glad to see that. (Simple)
g) But, it is better than not answering at all. (Positive)
h) It is really sensible. (Exclamatory)
i) The examinee should not waste time by doing it. (Passive)
j) Without following this process, you cannot bring a good result in an examination. (Compound)
Answer:
a) Strategy is more important than any other thing in the examination.
b) Students should not elaborate any answer in the examination.
c) Getting the question paper he should read it carefully.
d) At first glance, the questions may not, seem easy.
e) A student should attempt to answer all the questions so that he can get good marks.
f) In case of an examinee's answering all the questions, the examiner becomes glad.
g) But it is as good as answering something.
h) How sensible is it really!
i) Time should not be wasted by doing it by the examinee.
j) Follow this process or you can bring a good result in an examination.

5. [Sylhet Board 2017]
a) We should read books to gain knowledge. (Make it complex)
b) Books introduce us to the realm of knowledge. (Use passive voice)
c) The books of great writers contain noble thoughts and great ideas. (Make it interrogative)
d) If we read books, we can enrich our minds. (Make it simple)
e) Books are the greatest friends. (Use Positive degree).
f) They give us both knowledge and pleasure. (Make it negative)
g) As they are our real friends, they remain with us in time of danger. (Make it compound)
h) Some books are very interesting. (Make it exclamatory)
i) We can build up developed society by reading books. (Make it complex)
j) Nothing but books can remove the darkness of ignorance. (Make it affirmative)

Answer:
a) We should read books so that we gain knowledge.
b) We are introduced to the realm of knowledge by books.
c) Don't the books of great writers contain noble thoughts and great ideas?
d) We can enrich our minds by reading books.
e) No other friends are as great as books.
f) They give us not only knowledge but also pleasure.
g) They are our real friends and they remain with us in time of danger.
h) How interesting some books are!
i) We can build up developed society if we read books.
j) Only books can remove the darkness of ignorance.


6. [Chattogram Board 2017]
(a) Who does not want to succeed in life? (Assertive)
(b) It is not an easy thing. (Affirmative)
(c) Being industrious, everyone can prosper in life. (Negative)
(d) The idle always lag behind. (Complex)
(e) We must work hard so that we can earn money. (Simple)
(f) By working hard, we can improve our lot. (Compound)
(g) The light of prosperity can be seen by a hard-working person. (Active)
(h) Women should work as much as men. (Comparative)
(i) We should remember that industry is the key to success. (Passive)
(j) An idle man leads a very miserable life. (Exclamatory)

Answer:
(a) Everybody wants to succeed in life.
(b) It is a difficult thing.
(c) Without being industrious, no one can prosper in life.
(d) Those who are idle, always lag behind.
(e) We must work hard to earn money.
(f) We will work hard and thus can improve our lot.
(g) A hard working person can see the light of prosperity.
(h) Women should not work less than men.
(i) It should be remembered by us that industry is the key to success.
Or, That industry is the key to success should be remembered by us.
(j) What a miserable life an idle man leads!

7. [Dinajpur Board 2017]
a) We are grateful to the freedom fighters. (Make it a negative sentence)
b) Their contribution is greater than any other thing. (Make it positive)
c) The freedom fighters who died in the liberation war are called martyrs. (Make it a compound sentence)
d) The National Memorial has been built with a view to paying tribute to their memories. (Make it a complex sentence)
e) A freedom fighter is the greatest son of the soil. (Make it Comparative sentence)
f) We got our independence for their sacrifice. (Make it an interrogative sentence)
g) They fought bravely and snatched the red sun of independence. (Make it a simple sentence)
h) Though their weapons were ordinary, they had much courage in their mind. (Make it a compound sentence)
i) Their contribution will never be forgotten. (Affirmative)
j) The government has taken some steps to improve their condition. (Passive)


Answer:
a) We are not ungrateful to the freedom fighters.
b) No other thing is as great as their contribution.
c) The freedom fighters died in the liberation war and they are called martyrs.
d) It is the National Memorial which has been built with a view to paying tribute to their memories.
e) A freedom fighter is greater than all other sons of the soil.
f) Didn't we get our independence for their sacrifice?
g) Fighting bravely they snatched the red sun of independence.
h) Their weapons were ordinary, yet they had much courage in their mind.
i) Their contribution will always be remembered
j) Some steps to improve their condition have been taken by the government.

8. [Barisal Board-2017]
a) There was an old man in a village. (Interrogative)
b) He was very poor but honest. (Complex)
c) He was one of the best cap makers with palm leaves. (Positive)
d) He sold them in the neighbouring market. (Voice change)
e) Earning money in this way, he thus maintained his family. (Compound)
f) One day he could not but go to a market. (Affirmative)
g) The market was far from his house. (Negative)
h) He had a basket full of caps. (Complex)
i) He was too tired to walk. (Compound)
j) He sat under the-tree and fell asleep. (Simple)

Answer:
a) Wasn't there an old man in a village?
b) Though he was poor he was honest.
c) Very few cap makers with pam leaves were as good as he.
d) They were sold in the neighbouring market by him.
e) He earned money in this way and he thus maintained his family.
f) One day he had to go to a market.
g) The market was not very near from his house.
h) He had a basket which was full of caps.
i) He was very tired and he was unable to walk.
j) Sitting under the tree he fell asleep.

SSC Changing Sentence All Board Questions With Answer 2016

1. [Dhaka Board 2016]
(a) We should read books to acquire knowledge. (Make complex sentence)
(b) Books introduce us to the realm of knowledge. (Use passive voice)
c) The books of great writers contain noble thoughts and great ideas. (Make interrogative sentence)
(d) By reading good books, we can enrich our mind. (Make compound sentence)
(e) Reading books is a very good habit. (Make exclamatory sentence)
(f) This habit is rarely disliked. (Affirmative)
(g) More and more books should be read. (Use active voice)
(h) No other thing is as interesting as reading books. (Use comparative degree)
(i) When we read good books, we discover new worlds. (Make simple sentence)
(j) Very few friends are as great as a good book. (Make superlative degree)

Answer:
(a) We should read books so that we can acquire knowledge.
(b) We are introduced to the realm of knowledge by books.
(c) Don’t the books of great writers contain noble thoughts and great ideas?
(d) We read books and we can enrich our mind.
(e) What a good habit reading books is!
(f) This habit is always/mostly/commonly/often liked.
(g) We should read more and more books.
(h) Reading books is more interesting than any other thing/anything.
(i) By reading good books, we discover new worlds.
Or, At the time of reading good books, we can discover new worlds.
(j) A good book is one of the greatest friends.

2. [Rajshahi Board-2016]
a) Once upon a time two friends were passing by a forest. (Make it complex sentence)
b) They were talking about their love for each other. (Make it interrogative meaning)
c) Suddenly they saw a bear which was coming towards them. (Make it simple sentence)
d) The first friend climbed up a tree. (Make it a complex sentence)
e) The later could not climb up a tree. (Make it an affirmative sentence)
f) He did not find any way. (Make it a passive voice)
g) He lay down on the ground and feigned death. (Make it a simple sentence)
h) The bear smelt his ears, nose and face. (Use passive voice)
i) He was thought to be dead. (Make it a complex sentence)
j) The bear went away and he escaped himself. (Make it a complex sentence)

Answer:
a) Once upon a time, there were two friends who were passing by a forest.
b) Weren't they talking about their love for each other?
c) Suddenly they saw a bear coming towards them.
d) It was the first friend who climbed up a tree.
e) The later was unable to climb up a tree.
Or, The later failed to climb up a tree.
f) No way was found by him.
Or, Any way was not found by him.
g) Lying down on the ground, he feigned death.
h) His ears, nose and face were smelt by the bear.
i) It was thought that he was dead.
Or, The bear thought that he was dead.
J) He escaped himself when the bear went away. 

3. [Cumilla Board-2016]
a) Mr. Rahim, one of my cousins is a good teacher. (Complex)
b) He is older than I. (Positive degree)
c) He wants his students to be good citizens. (Complex)
d) He leaves no stone unturned to teach them morality. (Affirmative)
e) He becomes very happy when the students achieve good results in public examinations. (Exclamatory).
f) Mr. Rahim is not only punctual but also sincere. (Simple)
g) He is the best teacher in our area. (Negative)
h) He can not remain sitting in the class. (Affirmative)
i) He goes to class after taking preparation. (Compound)
J) All the students respect him very much. (Passive)

Answer:
a) Mr. Rahim who is one of my cousins is a good teacher.
Or, Mr. Rahman, who is a good teacher, is one of my cousins.
b) I am not as old as he.
c) He wants that his students should be good citizens.
d) He tries his best to teach them morality.
e) How happy he becomes when the students achieve good results in public examinations!
f) Besides being punctual Mr. Rahim is sincere / Mr. Rahim is punctual and sincere.
g) No other teacher is as good as he in our area.
h) He is unable to remain sitting is the class.
Or, Can he remain sitting in the class?
Or, He has to remain standing in the class.
i) He takes preparation and goes to class.
J) He is very much respected by all the students.

4. [Sylhet Board 2016]
a) Long time ago, there lived a young man called Ruplal. (Make compound sentence)
b) He lived with his family and worked on a farm. (Make interrogative sentence)
c) It was a beautiful place but there were a lot of problems. (Make complex sentence)
d) The village people were quarrelsome. (Make negative sentence)
e) Ruplal decided to go and live alone in the jungle in order to find peace. (Make complex sentence)
f) So he collected his things and went tó live by himself. (Make simple sentence)
g) Ruplal made a nice little hut for himself in the jungle. (Use passive voice)
h) How happy I am now! (Make assertive sentence)
i) My jungle hut is one of the most peaceful places in the world. (Make positive degree)
j) That night, while Ruplal was sleeping, he heard a noise. (Make simple sentence)

Answer:
a) Long time ago there lived a young man and he was called Rupłal.
b) Didn't he live with his family and work on a farm?
c) Though it was a beautiful place, there were a lot of problems.
d) The village people were not peace-loving.
e) Ruplal decided to go and live alone in the jungle so that he could find peace.
f) So collecting his things he went to live by himself.
g) A nice little hut was made for himself in the jungle by Ruplal.
h) I am very happy now.
i) Very few places in the world are so peaceful as my jungle hut.
j) At the time of sleeping that night, Ruplal heard a noise.

5. [Chattogram Board 2016]
a) Is there anybody who does not want to succeed in life?. (Assertive)
b) Do you know it? (Passive)
c) An industrious man will shine in life. (Complex)
d) Hard work is needed for success. (Active)
e) A life with an assignment is an actual life. (Negative)
f) No one can receive any reward unless he works hard. (Simple)
g) One can't be successful without it. (Interrogative)
h) A successful man is very happy. (Exclamatory)
i) No other man is as happy as a successful man. (Superlative)
j) A hardworking man is healthier than an idle man. (Positive)

Answer:
a) Everybody wants to succeed in life.
Or, There is nobody but wants to succeed in life.
Or, There is nobody who does not want to succeed in life.
b) Is it known to you?
c) A man who is industrious will shine in life.
d) We need hardwork for success.
Or, Success needs hard work.
e) A life without an assignment is not an actual life.
f) Without working hard no one can receive any reward.
g) Can one be successful without it?
h) How happy a successful man is!
i) A successful man is the happiest man.
j) An idle man is not as healthy as a hard-working man.

6. [Sylhet Board 2019;Jashore Board 2016]
a) Corruption is one of the worst evils. (Positive)
b) A corrupted man can do anything against morality. (Complex)
c) People hate a corrupted man. (Passive)
d) Nobody respects him. (Interrogative)
e) The man who takes bribe is next to devil. (Simple)
f) Though we have strict law, we are still affected by this evil. (Compound)
g) No other person is as hated as a corrupted man. (Superlative)
h) We hope that Bangladesh will be free from this evil. (Simple)
i) Everybody avoids a corrupted man. (Negative)
j) A corrupted man leads a very unhappy life. (Exclamatory)


Answer:
a) Very few-evils are as bad as corruption.
b) A man who is corrupted can do anything against morality.
Or, A corrupted man can do anything which is against morality.
c) A corrupted man is hated by people. Who respects him?
Or, Does anybody respect him?
e) The bribe taker is next to devil.
Or, The man taking bribe is next to devil.
f) We have strict law but we are still affected by this evil.
g) A corrupted man is the most hated person.
h) Hopefully Bangladesh will be free from this evil.
Or, We hope Bangladesh will be free from this evil.
i) Who does not avoid a corrupted man?
Or, There is nobody who does not avoid a corrupted man.
Or, Nobody mixes with a corrupted man.
j) What an unhappy life a corrupted man leads!

7. [Dinajpur Board-2016]
(a) William Wordsworth is one of the best well-known poets in English literature. (Positive)
(b) He was the second of his father’s five sons. (Negative)
(c) He was born at Cumberland on April 4, 1770. (Complex)
(d) When he was eight years old, his mother died. (Simple)
(e) In the same year, he was sent to the Grammar School of Hawkshead for education. (Compound)
(f) He was only 19 years old when his father died. (Interrogative)
(g) Fundamental education had been given to him at the school. (Active)
(h) The education that he learnt from this institution played better role in his life. (Simple)
(i) The readers called for a new edition of his famous book “The Lyrical Ballads in 1800 (Passive)
(j) This book brought a huge name and fame in his life. (Exclamatory)

Answer:
a) Very few well-known poets in English literature are as good as William Wordsworth.
b) Wasn't he the second of his father's five sons?
Or, He was none but the second of his father's five sons?
Or, He was no other than the second son of his father.
c) It was Cumberland where he was born on April 4, 1770.
Or, Cumberland was the place where he was born on April 4, 1770.
d) At the age of eight his mother died.
e) It was the same year and he was sent to the Grammar School of Hakshead for education.
f) Wasn't he only 13 years old when his father died?
g) His teachers had given him fundamental education at the school.
h) The education learnt from this institution played better role in his life.
i) A new edition of his famous book "The Lyrical Ballads" was called for by the readers in 1800.
j) What a name and fame in his life this book brought!

SSC Changing Sentence All Board Questions With Answer 2015

1. [Dhaka Board-2015]
(a) Television is one of the most wonderful inventions of modern science. (Positive)
(b) It was not invented overnight. (Active)
(c) Scientists spent many years and worked hard to invent television. (complex)
(d) Nowadays, almost every family has a television set. (Negative)
(e) People of all ages like to watch television. (Interrogative)
(f) The programmes telecast by television are very interesting. (Complex)
(g) Television should telecast educative programmes. (Passive)
(h) If you watch television, you can learn many things. (simple)
(i) People spend their free time by watching television. (Compound)
(j) Very few things are so useful as television. (Superlative)

Answer:
a) Very few inventions of modern science are as wonderful as television.
b) People did not invent it overnight.
c) Scientists spent many years and worked hard so that they could invent television.
d) Now-a-days there is hardly any family that has no television set.
Or, Now-a-days there is almost no family without a television set.
e) Don't people of all ages like to watch television?
f) The programmes that are telecast by television are very interesting.
g) Educative programmes should be telecast on/by television.
h) By watching television you can learn many things.
i) People watch television and thus spend their free time.
j) Television is one of the most useful things.

2. [Rajshahi Board-2015]
(a) A flower is a glowing gift of nature. (Interrogative)
(b) Isn’t it the symbol of love and beauty? (Affirmative)
(c) Flowers are used on different occasions. (Active)
(d) We present flower to our nearest and dearest person. (Passive)
(e) We need flowers to decorate a place. (Complex)
(f) The rose is the best of all flowers. (Positive)
(g) Having sweet scent and beauty we love it very much. (Compound)
(h) It is lovelier than all other flowers. (Superlative)
(i) The rose is a very nice flower. (Exclamatory)
(j) As the demand for flowers is increasing day by day we should cultivate flower on commercial basis.(Simple)

Answer:
a) Isn't a flower a glowing gift of nature?
b) It is the symbol of love and beauty.
c) We use flowers on different occasions.
d) Flower is presented to our nearest and dearest persons by us.
e) We need flowers so that we can decorate a place.
f) No other flower is as good as the rose.
g) It has sweet scent and beauty and so we love it.
h) It is the loveliest of all flowers.
i) What a nice flower the rose is!
j)We should cultivate flowers for their increasing demand day by day.

3. [Cumilla Board 2015, 2020]
a) Health is wealth. (Make complex sentence)
(b) A healthy poor man is happier than a sick moneyed man. (Use positive degree)
(c) Though a healthy man is an asset to his family, an unhealthy man is a liability. (Make compound sentence)
(d) He can succeed in life. (Make interrogative sentence)
(e) So, everybody cannot but be conscious of his health. (Make affirmative sentence)
(f) Everybody must take care of his health all the time. (Make negative sentence)
(g) Health can be improved by regular physical exercise and a balanced diet. (Use active voice)
(h) The people who are poor cannot afford to take a balanced diet. (Make simple sentence)
(i) They are very concerned with the quantity of food. (Make exclamatory)
(j) Everybody should know it that malnutrition causes weakness. (Use passive voice)

Answer:
(a) It is health which is wealth.
(b) A sick moneyed man is not as/so happy as a healthy poor man.
(c) A healthy man is an asset to his family but an unhealthy man is a liability.
(d) Can’t he succeed in life?
(e) So, everybody must be conscious of his health.
(f) Everybody cannot but take care of his health all the time.
(g) Regular physical exercise and a balanced diet can improve health.
(h) The poor people cannot afford to take a balanced diet.
Or, The people being poor can’t afford to take a balanced diet.
(i) How concerned they are with the quantity of food!
Or, How concerned with the quantity of food they are!
(j) It should be known to everybody that Weakness is caused by malnutrition.

4. [Sylhet Board-2015]
(a) The students studying regularly can expect a good result. (Make it a complex sentence)
(b) But most of our students are inattentive to their studies. (Make it a negative sentence without changing the meaning)
(c) They waste their valuable time idly. (Use passive voice)
(d) Wasting time is harmful for them. (Make it an interrogative sentence)
(e) By repeating this activity they make a poor result. (Make it a complex sentence)
(f) Who loves them then? (Make it assertive sentence without changing the original meaning)
(g) They are treated badly even by their family members. (Use active voice)
(h) If a student fails in the examination, he suffers from an inferiority complex. (Make simple sentence)
(i) No other student in the class is as bad as a failed student. (Use superlative)
(j) So a student should be aware of studying regularly and attentively so that he can do well in the examination. (Make it a simple sentence)

Answer:
a) The students who study regularly can expect a good result.
b) But most of our students are not attentive to their studies.
c) Their valuable time is wasted idly by them.
d) Isn't wasting time harmful for them?
e) If they repeat this activity, they make a poor result.
Or, When they repeat this activities, they make a poor result.
f) Nobody loves them then.
Or, Everybody hates them then.
g) Their family members even treat them badly.
h) In case of failure in the examination a student suffers from inferiority complex.
Or, By failing in the examination, a student suffers from inferiority complex.
i) A failed student is the worst student in the class.
j) So a student should be aware of studying regularly and attentively to do well in the examination.

5. [Barisal Board-2015]
(a) Haji Mohammad Muhsin was not an unkind man at all. (Affirmative)
(b) He inherited vast property from his father and sister. (Interrogative)
(c) He was unmarried. (Negative)
(d) During his lifetime, he spent money lavishly to help the poor. (Complex)
(e) One night when he was saying his prayer, a thief broke into his room. (Simple)
(f) Seeing Muhsin the thief cried. (compound)
(g) The thief was caught. (Active)
(h) How needy the thief was!  (Assertive)
(i) He gave the thief some food and money. (Passive)
(j) Muhsin was one of the best philanthropists in the world. (Positive)

Answer:
a) Haji Mohammad Muhsin was a very kind man.
b) Didn't he inherit vast property from his father and sister?
c) He was not married.
d) During his life time he spent money lavishly so that he could help the poor.
Or, When he was alive, he spent money lavishly to help the poor.
e) One night at the time of his saying prayer, a thief broke into his room.
f) The thief saw Muhsin and cried.
g) He caught the thief.
h) The thief was very needy.
i) Some food and money were given to the thief by him.
j) Very few philanthropists in the world were as good as Muhsin.

6. [Dinajpur Board-2015]
a) Madhusudan Dutt was a very popular poet. (Make it an exclamatory sentence)

b) He was one of the greatest dramatists in Bangla literature. (Make it positive degree)

c) He was born at Sagordary on the bank of the Kapotaksho. (Make it a complex sentence)

d) When he was a boy, he desired to be an Englishman. (Make it a simple sentence)

e) He was recognised by his teachers as a precious child. (Make it an active voice)

f) He thought that he was born on the wrong side of the planet. (Make it an interrogative sentence)

g) He also thought that his society was unable to appreciate his intellect. (Make it a negative sentence)

h) Again he believed that none but the West would be more receptive to his creative genius. (Make it an affirmative sentence)

i) He was an ardent follower of Lord Byron. (Make it an interrogative sentence)

j) He went to Europe and started composing poems. (Make it a simple sentence)

Answer:
a) What a popular poet Madhusudan Dutt was!
b) Very few dramatist in Bangla literature were as great as he.
c) He was born at Sagordary which is on the bank of the Kapotaksho.
d) At his childhood, he desired to be an Englishman.
e) His teachers recognised him as a precious child in his boyhood.
f) Didn't he think that he was born on the wrong side of the planet?
g) He also thought that his society was not able to appreciate his intellect.
h) Again he believed that only the West would be more receptive to his creative genius.
i) Wasn't he an ardent follower of Lord Byron?
j) Going to Europe, he started composing poems.
Next Post Previous Post
1 Comments
  • Anonymous
    Anonymous 11:15 PM

    👍

Add Comment
comment url