SSC & HSC Grammar Lecture Sheet অথবা Board Question Solution এর পিডিএফ এবং ওয়ার্ড ফাইল ক্রয় করতে Click here!

Gap Filling with Clues SSC

1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words.
[use that if value great go run must time lose]

Time is very valuable. Time once (a) _____ is lost forever. A proverb goes (b) _____ time and tide wait for none. (c) _____ does not have any relative feelings. (d) _____ it is not used properly, one (e) _____ undergo tremendous suffering in the long (f) _____. On the other hand, we can (g) _____ a long way by realizing the (h) _____ of time. Those who have become (i) _____ in life, have always made proper (j) _____ of time. As a result, they have assumed dignified position in society.

Answer: (a) lost; (b) that; (c) Time; (d) If; (e) must; (f) run; (g) go; (h) value; (i) great; (j) use.

2. nothing part keep with form conduct show sense superiors remain

Good manners (a) _____ important part of our education. Our education (b) _____ incomplete if we don't learn good manners. In our behaviour (c) _____ others, we must (d) _____ proper respect to them. We should have a (e) _____ of well being in our (f) _____ with others. We should show respect to our (g) _____. It's necessary for (h) _____ discipline in a society. Good manners cost us (i) _____. So, good manners should be a (j) _____ of our nature.

Answer: (a) form; (b) remains; (c) with; (d) show; (e) sense; (f) conduct; (g) superiors; (h) keeping; (i) nothing; (j) part.

3. general admit attack sick section treat give treat great cost

A hospital is the home for the (a) _____. It (b) _____ medical (c) _____ to them at free of (d) _____. A hospital is (e) _____ run by the government. A hospital has outdoor and indoor sections. A (f) _____ number of the sick people are (g) _____ in the outdoor section. People (h) _____ by serious illness are (i) _____ to the indoor (j) _____.

Answer: (a) sick; (b) gives; (c) treatment; (d) cost; (e) generally; (f) great; (g) treated; (h) attacked; (i) admitted; (j) section.

4. know environment carbon gas due polar oil response great surface

Scientists have recently reported that (a) _____ ice caps are melting. This is (b) _____ to a rise in atmospheric temperature (c) _____ as the greenhouse effect. According to (d) _____ scientists, increasing carbon dioxide is primarily (e) _____ for temperature rise in atmosphere. The (f) _____ emission is high when coal and (g) _____ are burnt in huge amount. The (h) _____ accumulating in the atmosphere results in (i) _____ rise in temperature. In consequence, the (j) _____ ice in the North and South poles is melting.

Answer: (a) polar; (b) due; (c) known; (d) environmental; (e) responsible; (f) carbon-dioxide; (g) oil; (h) gas; (i) great; (j) surface.

5. assist stick love always danger
companion moreover honesty deviate right

It is often said that (a) _____ is the best policy. An honest man always (b) _____ to the (c) _____ track of life. He never (d) _____ from his principles. So, people (e) _____ and respect him. Even his enemies (f) _____ believe and honour him. When he is in (g) _____, everybody extends his (h) _____ towards him. (i) _____ his friendly behaviour gives a smooth (j) _____ to others.

Answer: (a) honesty; (b) sticks; (c) right; (d) deviates; (e) love; (f) always; (g) danger; (h) assistance; (i) Moreover; (j) companionship.

6. number smell symptoms nausea stages
fatigue these present dead of

COVID-19 is a very contagious disease. Some common symptoms of this (a) _____ disease are fever, dry cough, (b) _____ and breathing difficulty. Some other (c) _____ of the disease include muscle (d) _____ joint pain, sore throat, loss of (e) _____ and taste, headache, chill, diarrhoea, (f) _____, nasal congestion, conjunctivitis etc. (g) _____ symptoms can appear in different (h) _____ of infection and may not be (i) _____ in all cases. A large (j) _____ of patients are found asymptomatic.

Answer: (a) deadly; (b) fatigue; (c) symptoms; (d) or; (e) smell; (f) nausea; (g) These; (h) stages; (i) present; (j) number.

7. and will protecting exercise trees
there excessive deforestation greatly afforestation

Afforestation means planting or preserving (a) _____. It is quite opposite to (b) _____. Trees and plants are part (c) _____ parcel of the environment. Ecology (d) _____ depends on them. The country (e) _____ turn into a desert unless (f) _____ are trees. Trees help in (g) _____ the soil from erosion. Moreover (h) _____ helps in protecting crops from (i) _____ and sunlight. Storms cannot (j) _____ its force over the places where there are trees. So, we should plant more and more trees around us.

Answer: (a) trees; (b) deforestation; (c) and; (d) greatly; (e) will; (f) there; (g) protecting; (h) afforestation; (i) excessive; (j) exercise.

8. undoubtedly worldwide concerned quality large competitive company products people enough

In the present world, advertisement is (a) _____ the most effective way of making (b) _____ know about the products of a (c) _____. With the introduction of open market (d) _____, the production system has become very (e) _____. Only producing quality goods is not (f) _____. If the people don't know about the (g) _____, they will not be sold in (h) _____ quantity.

Answer: (a) help; (b) do; (c) cooperation; (d) another; (e) danger/need; (f) instinct; (g) need/danger; (h) man; (i) gratitude; (j) heart

9. virtue economic respected peace be
develops cares speaking status and

Truthfulness refers to the habit of (a) _____ the truth. It is the greatest (b) _____ in a man. The true peace (c) _____ prosperity depends on this virtue. It (d) _____ ones character and gives one a high (e) _____ in society. It may not bring (f) _____ prosperity but it certainly brings mental (g) _____. A truthful person is loved and (h) _____ by all. A truthful person (i) _____ none. All religions teach us to (j) _____ truthful. By dint of truthfulness, all can shine in life.

Answer: (a) speaking; (b) virtue; (c) and; (d) develops; (e) status; (f) economic; (g) peace; (h) respected; (i) cares; (j) be.

10. do another help danger cooperate
need man instinct heart gratitude

Gratitude is an acknowledgement and appreciation of (a) _____ received from other. In society we cannot (b) _____ all things alone. Sometimes we need the (c) _____ of others. We are interdependent on one (d) _____ in society. A man may be in (e) _____ or in problem. It is natural (f) _____ in man to assist one another in (g) _____. Humanity and kinship are great qualities in (h) _____. To acknowledge and appreciate such help is (i) _____. It comes from the depth of the (j) _____ and finds its manifestation in looks, words and deeds of the grateful man.

Answer: (a) help; (b) do; (c) cooperation; (d) another; (e) danger/need; (f) instinct; (g) need/danger; (h) man; (i) gratitude; (j) heart


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url