Punctuation and Capitalization exercise for SSC

1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Dhaka Board-2023]
mehdi said to nitu whats your programme after the text examination nitu said i have decided to visit the padma bridge what an excellent idea it is

2. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Rajshahi Board-2023]
once my mother said to me who came to you my friend rafiq mom she asked what did he want i said his mother is ill he needs some money i have given him five hundred taka my mother said wonderful

3. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Jashore Board-2023]
Why are you putting the foods in your pocket Sir? Why don't you eat? asked the nobleman I'm doing the right thing My dress deserves these rich dishes replied Seikh Saadi. I'm sorry I don't understand what you mean to say said the nobleman.

4. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Cumilla Board-2023]
Where are you going now Karim Said I am going to hospital My brother is ill Ive to stay with him in the hospital

5. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Chattagram Board-2023]
My dear friends I am here to tell you about an important discovery said the cunning fox I have discovered that our tails are unnecessary How strange Is it unnecessary said the other foxes

6. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Sylhet Board-2023; Dinajpur Boar-2023; Mymensingh Board-2023]
Mainul Islam a qualified farmer in Naogaon. He lives in his village with his two brothers When he was asked What makes you decide to stay here in this village He replied Look its true that we could leave this village for a city life But it dinnt attract us

7. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Barishal Board-2023]
why are not you going to school said mother to her son he said i am waiting for my friend to come and go to school together
Punctuation and Capitalization exercise for SSC

SSC Punctuation and Capitalization Board Question


1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Dhaka Board-2022]
have you killed the rats said the mayor yes i have replied the piper give me the promised money how funny you are said the mayor take only fifty

2. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Rajshahi Board-2022]
Shoel asked Alam Friend have you ever visited the National Memorial at Savar in Dhaka Wow how Splendid it is Yes I havent yet gone there said Alam.

3. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Jashore Board-2022]
go to bed now mother said you can complete your assignment in the morning no mom ill finish it now.

4. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Cumilla Board-2022]
mr. hasan is a renowned english teacher he has been teaching in our school for the past five years he is honest and sincere he is our favourite teacher we love him much


5. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Chattagram Board-2022]
Once a rich banker said to a poor cobbler How much do you earn a year The cobbler replied laughing I never count in this way I earn barely enough to pass a day And I’m happy Are you really happy said the banker.

6. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Sylhet Board-2022]
I said to the old man, what are you doing I am watching the boy, swimming in the pond he said How happy they are May Allah bless them let me sit by you and enjoy the scene I said.

7. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Barishal Board-2022]
my mother said to me where are you going i am going to school said i did you go to school yesterday

8. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Dinajpur Board-2022]
the old woman said can you give me some food i have been starving for three days the young man said why do you beg cant you work

9. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Mymensingh Boar-2022]
Monira said to Protiva How does the question seem to you Have you got everything common. No one item is uncommon to me. What about you said Protiva. Im in the same position like you replied Monira.




SSC Punctuation and capitalization all board 2020


1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Sylhet Board-2015; Dhaka Board-2020]
why are you going to barisal said father i want to buy some important books said saad do you need money yes father don't go alone as time is not going well.

Answer: “Why are you going to Barisal?” said father. “I want to buy some important books,” said Saad. “Do you need money?” “Yes, father.” “Don't go alone as time is not going well.”

2. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.[Rajshahi Board-2020]
arent you going to have any said i no i never eat asparagus i know there are people who dont like them the fact is that you ruin your palate by all the meat you eat she said.

Answer: “Aren't you going to have any?” said I. “No, I never eat asparagus.” “I know there are people who don't like them. The fact is that you ruin your palate by all the meat you eat,” she said.
3. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text:[Dinajpur Board-2015; Cumilla Board-2020]
is there anybody here who has ever crossed a river by a boat i have teacher i clearly remember what happened in that journey said Jamal.

Answer: “Is there any anybody here who has ever crossed a river by a boat?” “I have, teacher. I clearly remember what happened in that Journey,” said Jamal.

4. Use capitals and punctuation marks where necessary in the text below: [Cumilla Board-2016; Jashore Board-2020]
my dear mother your letter is just to hand it seems to me that you are anxious for me why you need not think about me

Answer: My dear mother, your letter is just to hand. It seems to me that you are anxious for me. Why? You need not think about me.

5. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Sylhet Board-2020]
the teacher said to the girl do you think that honesty is the best policy yes sir i think so said the girl then learn to be honest from your childhood thank you sir said the girl may allah to bless you said the teacher

Answer: The teacher said to the girl, “Do you think that honesty is the best policy?" "Yes, sir, think so," said the girl. "Then learn to be honest from your childhood." "Thank you sir," said the girl. "May Allah bless you," said the teacher.

6. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Barishal Board-2020]
do not worry about a few mistakes said the teacher you can learn a lot through your mistakes do we learn from our mistakes asked the boy.

Answer: “Do not worry about a few mistakes,” said the teacher. “You can learn a lot through your mistakes.” “Do we learn from our mistakes?” asked the boy.
7. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Chattogram Board-2020]
how is your father bilkis said mr rahman he is very well thank you bilkis replied i am glad to hear that he is in good health said mr rahman

Answer: “How is your father, Bilkis?” said Mr. Rahman. “He is very well. Thank you,” Bilkis replied. “I am glad to hear that he is in good health,” said Mr. Rahman.

8. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Dinajpur Board-2020]
hello old lady what are you doing said the princess i am spinning a yarn around the spindle replied the old woman

Answer: “Hello, old lady, what are you doing?” said the Princess. “I am spinning a yarn around the spindle,” replied the old woman.

9. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Mymensingh Board-2020]
would you please tell me one reason of air pollution yes the smoke from our household activities vehicles factories etc is mainly causing air pollution

Answer: “Would you please tell me one reason of air pollution” “Yes, the smoke from our household activities, vehicles, factories etc. is mainly causing air pollution.”
Punctuation and capitalization exercise for SSC

SSC Punctuation and capitalization all board Question 2019


1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Dhaka Board-2019]
have you heard the name of alexander asked mr ahmed no sir razu replied how strange it is said he will you tell me about alexander please well he was the great king of macedonia

Answer:
“Have you heard the name of Alexander?” asked Mr. Ahmed.
“No, sir.” Razu replied.
“How strange it is!” said he.
“Will you tell me about Alexander, please?”
“Well, he was the great king of Macedonia.”

2. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Rajshahi Board-2019]
go to bed now mother said you can complete your assignment in the morning no mom ill finish it now

Answer: "Go to bed now," Mother said. "You can complete your assignment in the morning.” "No, Mom! I'll finish it now."

3. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Cumilla Board-2019]
why ard you late always try to attend the class regularly yes sir the student said to the teacher

Answer: "Why are you late? Always try to attend the class regularly."
"Yes sir," the student said to the teacher.

4. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Jashore Board-2019]
zaman can you tell me what i am teaching the teacher asked im sorry sir i can't follow replied zaman you can't because you are not attentive the teacher said

Answer: "Zaman, can you tell me what I am teaching?" the teacher asked. "I'm sorry sir. I can't follow," replied Zaman. "You can't because you are not attentive," the teacher said.
5. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Barishal Board-2019]
don't you have any relative here to stay with no sir so i need a transfer certificate to be admitted there

Answer: "Don't you have any relative here to stay with?" "No, sir. So, I need a transfer certificate to be admitted there."

6. Use capitals and punctuation marks where necessary: [Chattogram Board-2019]
do you know me yes i know you from my childhood whats your name my name is sumon thank you a lot said mr jamal

Answer: “Do you know me?”
“Yes, I know you from my childhood.”
“What's your name?”
“My name is Sumon.”
“Thank you a lot.” said Mr. Jamal.

7. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Dinajpur Board-2019]
stop you are eating all our bread shouted the two rats i m not doing My best but I have told you. that its difficult said the monkey give us that little Piece said the rats this is My Piece havent I laboured a lot for you replied the Monkey how foolish we are believing you said the two rats

Answer: “Stop! You are eating all our bread,” shouted the two rats. “I'm doing my best, but I have told you that it's difficult,” said the monkey. “Give us that little piece,” said the rats. “This is my piece. Haven't I laboured a lot for you?” replied the Monkey. “How foolish we are believing you!” said the two rats.

SSC Punctuation and capitalization all board Question 2018

1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [SSC Exam-2018] 
whats your programme after the examination asked ratul nabil said i havent yet decided can you suggest any lets go on a picnic said ratul what an excellent idea

Answer: “What's your programme after the examination?” asked Ratul. Nabil said, “I haven't yet decided, Can you suggest any?” “Let's go on a picnic,” said Ratul. “What an excellent idea!”

SSC Punctuation and capitalization all board Question 2017


1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Dhaka Board-2017]
in a certain school a student, once found a one hundred taka note in the play ground he took it to his teacher what shall i do with it asked the teacher

Answer: In a certain school a student once found a one hundred taka note in the play ground. He took it to his teacher. “What shall I do with it?" asked the teacher.

2. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Rajshahi Board-2017]
the teacher said to me dont you like to practise english its an important subject and you should be more careful about it

Answer: The teacher said to me, "Don't you like to practise English? It's an important subject and you should be more careful about it."

3. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.[Cumilla Board-2017]
how daring you are to wake me up the lion roared i shall kill you for that please let me go the mouse cried i did not mean to wake you up

Answer: "How daring you are to wake me up?" the lion roared. "I shall kill you for that." "Please, let me go", the mouse cried." I did not mean to wake you up."

4. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Jashore Board-2017]
my sons listen to me said rahman an old farmer a great treasure lies hidden in the land there i am going to leave it for you the sons asked how shall we find it

Answer: “My sons, listen to me,” said Rahman, an old farmer. "A great treasure lies hidden in the land there. I am going to leave it for you." The sons asked, "How shall we find it?"

5. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text. [Sylhet Board-2017]
why don't you attend classes regularly the teacher said to the boy you cannot expect good r├ęsult unless you attend classes be regular in class.

Answer: “Why don't you attend classes regularly?” the teacher said to the boy. “You can't expect good result unless you attend classes. Be regular in class.”

6. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Barisal Board-2017]
oh my lord please dont kill the child said the first woman to the king solomon let her have it king solomon said to them now everything is clear to me pointing the first woman he said to the servant give her the child she is the mother of the baby. 

Answer: “Oh my lord! Please don't kill the child,” said the first woman to the king Solomon. "Let her have it," King Solomon said to them. "Now everything is clear to me." Pointing the first woman he said to the servant, "Give her the child. She is the mother of the baby."

7. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Chattogram Board-2017]
thomas alva edison a great scientist was born in 1847 in ohio america as a little boy he was very inquisitive he always wanted to know how things were done very early in life he showed that he was full of curiosity a quality which is so important to inventors.

Answer: Thomas Alva Edison, a great scientist was born in 1847 in Ohio, America. As a little boy he was very inquisitive. He always wanted to know how things were done. Very early in life he showed that he was full of curiosity, a quality which is so important to inventors.

8. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Dinajpur Board-2017]
why are you putting up the food in your pocket why don't you eat asked the noble man i am doing the right thing replied sheikh saadi

Answer: "Why are you putting up the food in your pocket? Why don't you eat?" asked the noble man. "I am doing the right thing", replied Sheikh Saadi.

SSC Punctuation and capitalization all board Question 2016

1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Dhaka Board-2016]
the lion roared how dare you wake me up ill kill you the mouse cried please let me go i didn't mean to wake you up

Answer: The lion roared, “How dare you wake me up? I'll kill you.” The mouse cried, “Please, let me go. I didn't mean to wake you up.”

2. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Rajshahi Board-2016; Sylhet Board-2019]
who are jolly those who have sound health are jolly sound mind lies in sound body minds become jolly when our life is filled with pleasure. 

Answer: Who are jolly? Those who have sound health are jolly. Sound mind lies in sound body. Minds become jolly when our life is filled with pleasure.

3. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Jashore Board-2016]
give me a few grains of corns i am dying of hunger said the grasshopper but what did you do in the summer didn't you store any grain the ant remarked to i was too busy in singing.

Answer: "Give me a few grains of corns. I am dying of hunger," said the grasshopper. "But what did you do in the summer? Didn't you store any grain?" the ant remarked to. "I was too busy in singing."

4. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Sylhet Board-2016]
are you ill he said coldly no i said then why are you sitting when all others are working go out at once and give them a hand

Answer: "Are you ill?" he said coldly. "No", I said. "Then why are you sitting when all others are working? Go out at once and give them a hand

5. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Barishal Board-2016]
i was born in a village near tangail a small river flows beside the village the villagers bathe in the river and catch fish how happy they are what they want is peace

Answer: I was born in a village near Tangail. A small river flows beside the village. The villagers bathe in the river and catch fish. How happy they are! What they want is peace.

6. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Chattogram Board-2016]
did people use stamps in those days asked rafiq yes answered mr jamal the first stamps were used in 1840 are they easy to get now asked rafiq they are very difficult to get his uncle replied

Answer: “Did people use stamps in those days?” asked Rafiq. “Yes,” answered Mr. Jamal. “The first stamps were used in 1840.” “Are they easy to get now?” asked Rafiq. “They are very difficult to get,” his uncle replied.

7. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Dinajpur Board-2016]
after supper when I began to set out lucy trembled in fear and said alfred dear are you quite sure that the letter really came from your chief I laughed told her not to be afraid and hurried out of the room and walked down the street.

Answer: After supper when I began to set out, Lucy trembled in fear and said, “Alfred dear, are you quite sure that the letter really came from your chief”?" I laughed, told her not to be afraid and hurried out of the room and walked down the street.

SSC Punctuation and capitalization all board Question 2015

1. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.[Dhaka Board-2015]
the man said to me where are you going i am going to school said i did you go to school yesterday no i replied why didn't you go i was very busy said i

Answer: The man said to me, “Where are you going?” “I am going to school.” said I. "Did you go to school yesterday?" "No," I replied. "Why didn't you go?" "I was very busy." said I.

2. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text:[Rajshahi Board-2015]
the teacher said to the boy where are you going now i am going to school said the boy did you go to school yesterday no the boy replied why did you not go i was suffering from fever said the boy

Answer: The teacher said to the boy, “Where are you going now?” “I am going to school,” said the boy. “Did you go to school yesterday?” “No,” the boy replied. “Why did you not go?” “I was suffering from fever,” said the boy.

3. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Cumilla Board-2015]
robert bruce the king of scotland was defeated at a war and failed to regain his country's freedom several times naturally he was in a very dejected mood sitting in his hide out he lost himself in deep thought.

Answer: Robert Bruce, the king of Scotland, was defeated at a war and failed to regain his country's freedom several times. Naturally he was in a very dejected mood. Sitting in his hide out, he lost himself in deep thought.

4. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text:[Jashore Board-2015]
the king said what harm did I do then that you should seek to take my life with your own hand you killed my father and my two brothers the young man replied.

Answer: The King said, “What harm did I do then that you should seek to take my life with your own hand?” “You killed my father and my two brothers,” the young man replied.

5. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Barisal Board-2015]
once my mother said to me who came to you my friend Rafiq mom she asked what did he want i said his mother is ill he needs some money i have given him five hundred taka my mother said wonderful.

Answer: Once my mother said to me, “Who came to you?” “My friend, Rafiq, Mom.” She asked, “What did he want?” I said, “His mother is ill. He needs some money. I have given him five hundred taka.” My mother said, “Wonderful!”

7. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: [Chattogram Board-2015]
bangladesh is a small country with a population of about sixteen crores she can hardly make headway so we should work hard to keep pace with the rest of the world

Answer: Bangladesh is a small country. With a population of about sixteen crores, she can hardly make headway. So, we should work hard to keep pace with the rest of the world.
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url