Right form of verbs board question exercise for SSC

1. Complete the following text with the right form of verbs given in the box. [Dhaka Board-2023, Rajshahi Board-2023]
[obey, ensure, be, expect, refer, have, require, respect, hamper, reflect]
Social value (a) --- to customs, beliefs, special practices and norms. It (b) --- the culture of a nation. It (c) --- great educative value in our life. In the past, people were very much conscious of (d) --- social value in each and every walk of life. Earlier each and every person (e)--- very careful of social value. But at present our social value is in a great threat. Young people don't (f) --- duly to their elders that results in social degradation. As a result, peace and order and decent life are greatly (g)---. So with a view to (h) --- peace and order in the society, social value is badly (i) ---. Without social value, we can't (j) --- decent, comfortable, happy and peaceful life.

See Answer

(a) refers; (b) reflects; (c) has; (d) obeying; (e) was; (f) respect; (g) hampered; (h) ensuring; (i) required; (j) expect


2. Complete the following text with the right form of verbs given in the box. [Jashore Board- 2023]
[be, bring, neglect, spend, lose, possesses, claim, pay, neglect, lose]
Most of us (a) --- the wrong mentality of measuring success in life. Many poor adults (b) ---- that the possession of wealth (c) --- peace of mind in life. But it (d) --- not always true. Many have (e) --- their health to gain wealth, but later (f) --- much of their wealth to regain health. Isn't that ironical? Again there are also a number of people who had (g) --- high prices for possessing their present wealth. They have (h) --- friends and family and have (i) --- opportunities to spend precious moments with people around them. Besides, many have (j) --- peace within themselves for wanting more and more of everything.
See Answer

(a)possess; (b) claim; (c) brings; (d) is; (e) neglected: (f) have lost; (g) paid; (h) lost; (i) lost; (j) neglected


3. Complete the following text with the right form of verbs given in the box. [Cumilla Board- 2023]
A proverb goes that a man without an aim is a ship without a rudder. Likewise, a man without an aim (a) --- reach his goal. He (b) --- in his way of life. So everyman should (c) ---a definite aim. But nothing is more difficult than the choice of profession Students (d) --- it very difficult to choose a suitable profession. Choosing profession becomes very difficult because there (e) --- many paths and courses open to them. They should (f) --- their aim according to the abilities they are (g) --- with. All (h) --- the same abilities and aptitude. Students may (i) ---their teachers who are able to (j) --- their abilities.

See Answer

(a) cannot; (b) stumbles; (c) have; (d) find; (e) are; (f) fix; (g) endowed; (h) do not possess; (i) consult; (j) evaluate

 
4. Complete the following text with the right form of verbs given in the box. [Chattogram Board-2023]
[visit, live, pay, hear, call, live, think, appear]
Abdur Rahman is a student. He (a) --- in the SSC exam this year. He (b) --- in Chattogram. He (c) --- there since in his birth but she (d) --- St. Martins Island yet. He (e)--- a lot about the beauty of St. Martin's Island. (f ) --- those he becomes very eager (g)--- a lot a visit there. As he is free now, he thinks that he (h) --- the island now. (i) --- this he becomes so excited that he (j) --- his friends to a meeting.

See Answer

(a) will appear;(b) lives; (c) has been living; (d) has not visited; (e) heard; (f) Hearing; (g) to pay; (h) should visit; (i) Thinking; (j) calls


5. Complete the following text with the right form of verbs given in the box. [Sylhet Board-2023]
[waste, know, follow, observe, do, make, fall, are, utilize, is]
We should (a) --- the life style of the ants and bees. They (b) ---good use of their time and store food for the rainy days. They never (c) ---a single moment in negligence or indolence. So they never (d) --- into extreme crisis. We (e) ---the best creatures in creation. We (f) ---everything good and bad. We can (g) ---better than the others. We should all (h) --- every moment properly. Punctuality (i) --- the best tonic in this regard. We should all (h) --- the footsteps of the famous persons.

See Answer

(a) observe; (b) make; (c) waste; (d) fall; (e) are; (f) know; (g) do; (h) utilize; (i) is; (j) follow


6. Complete the following text with the right forms of the verbs given in the box. [Barishal Board-2023; Barishal Board-2024; Rajshahi Board-2024]
[make kill throw see ensure originate work live be have]
Rivers generally (a) --- from a mountain or a lake. They (b) --- very much important for our existence and economy. But unfortunately, we are (c) --- our rivers, choking it with toxic wastes from dyeing and textile factories. Most of the industries (d) --- waste treatment plants. This kind of industries are (e) --- releasing untreated liquid waste directly and (f) --- the water polluted. Our unconscious people also (g) --- different kinds of waste materials into the rivers directly. So, to keep existence of fishes and other species (h) --- in the water is impossible. It is high time the government and the conscious people (i) --- together to save the rivers. Otherwise, a happy, prosperous and pollution-free environment for the next generation can't be (j) ----.

See Answer

(a) originate; (b) are; (c) killing; (d) do not have; (e) releasing; (f) polluting; (g) throw; (h) living; (i) worked; (j) ensured


7. Complete the following text with the right forms of the verbs given in the box. 
[Dinajpur Board-2023]
[die need destroy go make keep cause get name cause]
There are various types of fever. Dengue is one of them. It (a) --- by biting of mosquito (b) --- 'Aedes'. It (c) --- serious health hazard. Vomiting, high temperature, blood platelets etc. make the patient tormented. Many patients (d) --- if blood platelets (e) --- below 50. Much care and proper treatment (f) --- to save dengue-affected patient. In order to (g) --- ourselves free from dengue, we (h) --- our environment clean. Living place of Aedes larva should (i) --- with a view to (j) --- ourselves aloof from mosquito bite. The use of curtain is also essential.

See Answer

(a) is caused; (b) named; (c) causes; (d) die; (e) go (f) is needed; (g) get; (h) should keep; (i) be destroyed; (j) making


8. Complete the following text with the right forms of the verbs given in the box.
 [Mymensingh Board -2023; Dinajpur Board-2024]
[build, idle, follow, work, remember, be, lag, reach, lead, depend]
Bangladesh is full of natural resources. The prosperity of the country (a) — on the proper utilization of the resources. We should not (b) — a lazy life. We all should become industrious. We all should (c) — up our country. For this reason, we have to (d) — hard. No nation can prosper without Industry. It should be (e) — that industry is the key to success. If we (f) — days away, we (g) — behind. The nation that (h) — industrious (i) — the pinnacle of development. So, we should (j) — them.
See Answer

(a) depends; (b) lead; (c) build; (d) work;(e) remember; (f) idle; (g) will lag/ may lag; (h) are; (i) reach/ have reached; (j) Follow




1. Complete the following text with the right forms of the verbs given in the box: [Mymensingh Board -2022]
make help become do conduct use be enhance send increase
Mobile phone is an important medium of modern communication which (a) -- intercommunication. It (b) --- our life very easy and comfortable. The world (c) --- smaller due to the rapid use of it. Mobile phone connected with the Internet (d) --- users watch TV, and, use social media like Facebook, Instagram, Linkedln etc. We (e) --- almost everything by using various mobile apps. We can check mails and (f) --- through it. The use of mobile phone (g) ---   its the reply noticeably during COVID-19. Now a days, teachers and students (h)--- dependent on it greatly. It has played a vital role in (i) --- online education. But excessive use of it causes unpredictable health hazards. So, we (j) --- it excessively.

Answer: a) enhances; b) has made; c) has become; d) helps; e) can do; f) send; g) has increased; h) are; i) conducting; j) should not use

2. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box. [Rajshahi Board-2022]
understand, be, prevail, respect, stop, prosper, feel, preach, reign, defeat
Truth always (a) --- in the world. Falsehood may (b) --- for the time being. Those, who (c) -- engaged in (d) --- the truth are (e) by the people. Those who (f) --- interest in telling lies 
cannot (g) --- in life. They may prosper seemingly. But, after all, they become really (h) ---. 
Socrates throughout his life would preach the truth. He tried to make people (i) --- what was good for them. He was troubled by the powerful people. Yet, he never (j) --- teaching good things.

3. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box. [Sylhet Board-2022]
develop, have, need, go, emphasize, motivate, keep, enrich, learn,modify
Communicative competence in English is urgently (a) --- in our country. The present world (b) --- fast and (c) --- on with the advancement of technology. With a view to (d) --- pace with the present world, we cannot help (e) --- English. The present curriculum has (f) learning English by (g) --- the books (h) --- with modern information. But readers should be (i) --- to read more supplementary books. (j) --- an ICT based skill can be very productive to keep pace with this advanced world.

4. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box. [Barishal Board-2022]
get, continue, upgrade, see, read, retrain, take, observe, be, start
1st January (a) --- now as the book festival in Bangladesh. On this day, students (b) --- in school 
and madrashas get new text books free of cost. Books (c) --- the most important teaching aids for 
the students. If students (d) books in time, their academic progress will be greatly hampered. 
So, the present government (e) --- this epoch-making programme. This programme will 
undoubtedly play a vital role in (f) --- the standard of education. By getting books on this day, students can start (g) --- their preparation from the very beginning of the academic year. Guardians of the students also become happy to (h) --- new books in the hands of their children. So, this programme should be (i) --- for building an educated nation. The people of Bangladesh (j) --- ever grateful to the present government for taking this noble initiative.

Right form of verb all board 2020


1. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dhaka Board-2020; Sylhet Board 2020]
drive solve create suffer occur reach cause carry violate give
Traffic jam is a common affair in big cities of our country. Increasing number of vehicles (a) --- traffic jam. Mainly it (b) --- in the congested areas. Overtaking tendency also (c) --- traffic jam. Some drivers (d) --- the traffic rules and (e) ---carelessly. It (f) --- a lot of pains to the people. Ambulances (g) ---patients cannot (h) --- hospital timely. Students and office going people also (i) --- due to traffic jam. This problem should be (j) --- immediately.

Answer: (a) create/cause (b) occurs (c) causes /creates (d) violate (e) drive (f) gives (g) carrying (h) reach (i) suffer (j) solved

2. Complete the following text with the right forms of verbs. [Cumilla Board-2020; Rajshahi Board-2015]
contribute confine keep prove work develop receive become adopt be
According to history, women in the past were (a) --- within the four walls. But at present, they (b) --- no longer captive to their parents’ or husbands’ house. With the passage of time, the outlook and attitude have been (c) --- as men and women are (d) --- themselves to the changing society. By (e) --- education, they are (f) --- pilots, doctors, engineers, high officials, etc. They are (g) --- hand in hand with men in all worthy programmes. They are now able to (h) --- their worth. They (i) --- much to the economy of the country. Now, it has come to the realization of men that no development is possible by (j) --- half of our population idle at home.

Answer: (a) confined (b) are (c) developed (d) adopting (e) receiving (f) becoming (g) working (h) prove (i) are contributing (j) keeping.

3. Complete the following text with the right forms of verbs. [Rajshahi Board-2020] 
bestow be enable lose be have owe belong cause show
We (a)--- to our nature for (b)--- us with her gifts lavishly. We (c)--- a large area of land but the negligible area of land that (d) --- to us, is very fertile. We (e) --- ungrateful to our soil. But our activities (f) --- that we have (g) --- ungrateful to our soil. We are constantly (h)--- soil pollution by our unwise activities. As a result, our fertile land is (i) --- its fertility which has (j) --- us to grow crops easily.

Answer: (a) owe (b) bestowing (c) do not have  (d) belongs (e) should not be (f) show (g) been (h) causing (i) losing (j) enabled

4. Complete the following text with the right forms of verbs. [Jashore Board-2020, Chattogram Board-2022]
take eat deserve be thrive cause run know fall do
Everybody (a)---- that food adulteration (b) --- a crime. Adulterated food is poisonous and (c)--- diseases. People (d) --- this kind of food (e) ---- victim to liver disease, cancer, kidney failure and so on. Some businessman who are avaricious and (f) --- after money only (g) --- heinous work. They (h) ----- the miseries of others. They (i) --- punishment. Some strict measures should be (j)---- to stop this abominable task of the greedy businessmen.

Answer: (a) knows (b) is (c) causes (d) eating (e) fall (f) run (g) do (h) thrive (i) deserve (j) taken

5. Complete the following text with the right forms of verbs. [Barishal Board-2020]
ensure imagine refer create treat take eliminate establish broaden keep
Gender inequality is a barrier to the overall development of a country. Gender equality (a) --- to the condition in which both men and women (b) --- equally and fairly in all circumstances. Without (c) --- the participation of the both, the social and economic development (d) ---. Elimination of gender disparity is a demand of the day with a view to (e) --- human rights. Our government, already (f) --- some initiatives in different sectors so that women can (g) — peace with men. But our social set up is (h) --- a barrier in different ways. We should (i) --- our outlook and come forward to (j) --- gender inequality from the society.

Answer: a) refers b) are treated c) ensuring d) cannot be imagined e) establishing f) has taken f) keep g) creating i) change j) eliminating

6. Complete the following text with the right forms of verbs. [Chattogram Board-2020]
act damage breed rise result consider overcome compare build endeavour
Self-control (a) --- a great power. It (b) --- all other virtues. Man generally (c) --- on impulses and strong desires. Vicious desires (d) --- the purity of heart and mind (e) --- the degradation of human nature. It is the self-control that can help a man (f) --- up a pure character which is very essential (g) --- above the level of inhumanity. Nothing can (h) --- to self-control to (i) --- inhumanity. So, everybody (j)--- for being self-controlled.

Answer: (a) is considered (b) breeds (c) acts (d) damage (e) resulting (f) build (g) to rise (h) be compared (i) overcome (j) should endeavour

7. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dinajpur Board-2020]
start limit enlighten ensure have get remove encourage compare educate
Education (a)--- mankind. It (b)--- to light which (c)--- the darkness of ignorance and helps us to distinguish between right and wrong. The primary purpose of education is the liberation of man from the restrictions of habits and attitudes which (d)--- his humanity. In our country, the govt. (e)--- Food for Education Programme" so that every man (f)--- proper education. The govt has taken such a programme with a view to (g)--- the poor. In order to (h)--- maximum benefit from education, we must (i)--- our children morally so that they (j)--- love for humanity.

Answer: a) enlightens b) is compared c) removes d) limit e) has started f) gets g) encouraging h) ensure i) educate j) have

8. Complete the following text with the right forms of verbs. [Mymensingh Board-2020, Cumilla Board-2022] 
know, hear call, inspire bear, hinder begin, remember be, join
You must have (a) --- the name of Kazi Nazrul Islam. He (b) --- our national poet. He (c) --- as a rebel poet as well. He (d) --- into a poor family. But dire needs could not (e) --- his potentiality. When the First World War broke out, he (f) --- the army. After the war, he (g) --- to write poems. At that time, his poems and songs (h) --- people against oppression. He (i) --- the Shelley of Bangla literature. We should (j) --- him for his great deeds.

Answer: (a) heard (b) is (c) is known (d) was born (e) hinder (f) joined (g) began (h) inspired  (i) is called (j) remember
Right form of verbs board question exercise for SSC

SSC Right Form of Verbs all board 2019


9. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dhaka Board-2019]
think, be defend, honour sacrifice, hinder inspire, remember bear, die
Patriotism is a noble virtue. It (a) --- a man to shed the last drop of blood to (b) --- the freedom of his country. A man without patriotism (c) --- not better than a beast. A true patriot (d) --- by all. He always (e) --- for the welfare of his country. On the other hand, the unpatriotic men (f)--- only for their own interest. Those who (g) --- for the country are true patriots. They (h) --- even after their death. That is why, the freedom fighters who (i) --- their lives in 1971 are remembered and (j) --- forever.

Answer: (a) inspires b) defend c) is d) is honoured e) thinks f) think g) die h) are remembered i) sacrificed j) will be honoured

10. Complete the following text with the right forms of verbs. [Rajshahi Board-2019, Jashore Board-2022] 
admit form take owe consider respect succeed acquire understand forget
In an educational institution teacher student relationship is (a) --- to be the most important matter. It is such a relationship that is (b) --- on the basis of mutual (c) ---. A student always (d) --- to his teachers because he cannot but (e) --- help from them in case of (f) --- knowledge. The sensible students never (g) --- their teachers. Moreover, they (h) --- their memorable teachers’ role which helps them (i) --- in life. So, they always (j) --- their teachers.

Answer: a) considered b) formed c) understanding d) owes e) take f) acquiring g) forget h) admit i) succeed j) respect

11. Complete the following text with the right forms of verbs. [Cumilla Board-2019]
work commit knowhaveremember
respect occur Sacrifice followstand
Love for one’s own country (a) --- as patriotism. Everyone should (b) --- a great love for his country. Many of our freedom fighters (c) --- their lives in 1971 for the sake of our country. The countryman (d) --- them forever. Some people are (e) --- persistently for the development of the country. They are also patriots. Everybody (f) --- a patriot. When any natural calamity (g) --- in the country, a patriot (h) --- by the affected people. We (i) --- the footprint of the patriots. We should refrain from (j) --- any crime that is harmful of our country.

Answer: a) is known b) have c) sacrificed d) will remember e) working f) respects g) occurs h) stands i) should follow j) committing

12. Complete the following text with the right forms of verbs. [Jashore Board -2019; Chattagram Board-2024]
preparedclaimmemorizedevelopcommandhelpdothinkingmakeexercise
Most of the students of our country are expert in (a) --- answers. They do not (b) --- notes themselves. They get them (c) --- by their tutors. Their tutors (d) --- their brain for the students. So, the (e) --- power of the students does not (f) ---. They do not have any (g) --- of their language. They, of course, (h) --- well in the examination. But for this, they can (i) --- no credit of their own. This result does not (j) --- them in their later life.

Answer: memorizing b) make c) prepared d) exercise e) thinking f) develop g) command h) do i) claim j) help

13. Complete the following text with the right forms of verbs. [Sylhet Board 2019; Jashore Board 2016]
engagedofacebe helpsolve make try create
At present Bangladesh (a) --- unemployment problem. This problem already (b) --- an alarming dimension. The government (c) --- to cope with this problem. But this problem cannot be (d) --- without (e) --- the unemployment skilful. So, education (f) --- a must. It (g) --- a man to get a job. Job does not mean (h) --- official work only. Self-employment is a solution to this problem. It means (i) --- oneself in economic activities. The government is giving financial help and training to the educated youths with a view to (j) --- them self-reliant.

Answer: a) is facing b) has already created c) is trying d) solved e) making f) is g) helps h) doing i) engaging j) making

14. Complete the following text with the right forms of verbs. [Barishal Board-2019]
[work, confine, emerge, find, earn, be, bring, give]
Over the last ten years or so, the garments industries have (a) --- as the largest foreign currency earning sector. Hundreds of garments factories have (b) --- set up throughout the country. The most remarkable characteristic of the garments industries (c) --- the revolutionary change that has (d) --- in the lives of thousands of poor women across the country. Women who (e) --- to the household work suddenly (f) --- a new way of earning. A job at a garments factory (g) --- a woman not only a steady income but also independence and dignity. In a garments factory most of the workers have to (h) --- above ten hours a day. But still the women working here (i) --- happy as they think they are (j) --- their own living.

Answer: a) emerged b) been c) is d) brought e) were confined f) found g) gives h) work i) are j) earning

15. Complete the following text with the right forms of verbs. [Chattogram Board-2019] 
[feel, wash, do, want, get, notice, take, give,
pick, climb]
One day Mina and her parrot, Mithu (a) --- a tall tree to pick a mango. She (b) --- the mango and (c) --- it to her mother. Although Mina had picked the mango, her mother (d) --- the largest share of the fruit to Raju. Mina (e)--- very disappointed. At dinner Mina (f) --- that Raju as usual (g) --- an egg but she (h) --- not. Mithu was not pleased to see that. Mother (i) --- to see if the children (j) --- their hands before they started eating.

Answer: a) climbed b) picked c) took d) gave e) felt f) noticed g) got h) did i) wanted j) had washed

16. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dinajpur Board 2019]
[allow, pass, treat, depend, be, do, increase, earn, secure, take]
Adult allowance (a)--- a noble programme initiated by the present government. In most of the developed countries of the world this kind of programmed is (b) --- by the government. The government should pursue that their old age is (c) --- and comfortable. But in our country the adult are (d) --- on their own sons or daughters. The adult lose the ability to work and (e) --- at this age. They (f) --- offensively by their own issues. They have to (g) --- their days depend on others. The allowance should be (h) --- and the true needy (i) --- to have this allowance. It is expected that the local leader (j) --- their duty impartially to select the right person for this purpose.

Answer: a) is b) taken c) secured d) dependent e) earn f) are treated g) pass h) increased i) should be allowed j) do

1. Complete the following text with the right forms of verbs. [HSC Exam-Ka Set-2018]

promise

contain

be

return

finish

agree

want

ask

refuse

compose

One day the great poet Ferdousi (a) ---by Sulatan Mahmood to (b)---Shahanama in honor of the Sultan. The Sultan (c) ---to pay Ferdousi a gold coin for each verse. Ferdousi (d) ---the writing and it (e) ---found (f) ---sixty thousand verses. Now Sultan (g) ---to pay sixty thousand gold coins. He (h) ---to pay silver coins instead of gold coins. The poet (i) ---to take silver coins and (j) ---to his village.
Answer: a) was asked b) compose c) promised d) finished e) was f) to contain g) refused h) wanted i) refused/did not agree j) returned

SSC Right Form of Verbs all board 2017


17. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dhaka Board-2017]
[manage, invent, rescue, give, run, acquire, teach, work, print, go]
Edison never (a) --- to school. All education that he ever got (b) --- to him by his mother. At the age of twelve, he was put to (c) --- on a railway. Having a great deal to do with newspapers, he (d) --- to pick up the art of (e) --- and he printed a newspaper of his own named “The Weekly herald”. One day he (f) ---a station master’s child which was nearly (g) --- over by a train. The station master out of gratitude, (h) --- him how to use the telegraph. Young Edison soon (i) --- great skill at the telegraph. When only twenty, Edison (j) ---a new telegraph which was extremely useful.

Answer: a) went b) was given c) work d) managed e) printing f) rescued g) run h) taught i) acquired j) invented

18. Complete the following text with the right forms of verbs. [Cumilla Board-2017]
[prepare, maintain, form, succeed, get, influence, should, use, be, call]
Student life (a) ---a golden season of life. This (b) --- the time when we should (c) --- ourselves for future. The very habits (d) --- in the student (e) --- the later phases of life. Right from the student life, they (f) --- be careful in (g) --- discipline. They should (h) --- their time properly. If they do not use their time, they will not (i) -- - in life. They should (j) --- punctual from the very beginning of their student life.

Answer: a) is called b) is c) prepare d) formed e) influence f) should g) maintaining h) use i) succeed j) get

19. Complete the following text with the right forms of verbs. [Rajshahi Board-2017] 
[speak, enable, liveSee, be, choose, give,
fail, suffer, take]
There are several reasons why friendship (a) --- so necessary in human life. A man without a friend is like a man (b) --- in wilderness. Moreover, it (c) --- him to understand his surrounding in a better way. By (d) --- to a friend, a man can get relief. The advice (e) --- by a friend is sometimes more reliable than his own judgment. Thus, it is (f) --- that friendship is really important. But a man must (g) ---time while (h) ---a friend. If he (i) --- to select the right person as a friend he (j) --- in the long run.

Answer: a) is b) living c) enables d) speaking e) given f) seen g) take h) choosing i) fails j) will suffer

20. Complete the following text with the right forms of verbs. [Jashore Board -2017]
[tremble, say, ask, have, come, cross, drown, begin, know, be]
One day a scholar (a) --- a river with a boat. Suddenly a ghastly wind (b) --- to blow. The scholar (c) --- with fear. The boatman (d) --- him if he (e) --- how to swim. The answer from the scholar (f) --- negative. Then the boatman (g) ---, “Very soon you are going to (h) ---. You (i) --- a lot of knowledge but it (j) --- to use at this moment.”

Answer: a) was crossing b) began c) was trembling d) asked e) knew f) was g) said h) drown i) have j) doesn't come/ will not come

21. Complete the following text with the right forms of verbs. [Sylhet Board 2017]
[get, be, refresh, enjoy, take, reap, walk, avail, keep, do]
A walk by the riverside in the evening (a) --- very useful and pleasant. One (b)--- not only beautiful sight but also (c)--- fresh air. It (d) --- the mind when one (e) --- a walk by the river-side. Bangladesh is a reverie country and you can (f) --- yourself of this opportunity of (g) --- by the river side. In the cities there are parks where you can go for a walk. This will help you (h)--- fit. But if you (i) --- it regularly, you will not be able to (j)--- the benefit.

Answer: a) is b) enjoys c) gets d) refreshes e) takes f) avail g) walking h) keeping i) do not do j) reap

22. Complete the following text with the right forms of verbs. [Barishal Board-2017]
[kill, have, fly, get, carry, put, lay, bite, be, would be]
Malaria (a) --- by a kind of mosquito. If a mosquito (b) --- a man who (c) --- malaria, it will carry away some of the germs of the disease. If this mosquito then bites a healthy man, the germs may (d) --- into his blood and he gets malaria. Mosquitoes (e) --- their eggs in the standing water. If there was no standing water, there would be no mosquitoes and so there (f) --- no malaria. Sometimes people (g) --- kerosene oil on standing water and this (h) --- the mosquitoes before they (i) --- big enough to (j) -- away.

Answer: a) is carried  b) bites c) has d) get e) lay f) would be g) put h) kills i) are j) fly

23. Complete the following text with the right forms of verbs. [Chattogram Board-2017] 
[have, think, try, be, buy, require, face, cheat]
Price hike of household products (a) --- now a problem for us. Every day we (b) --- it. Most of our people (c) --- low income are in danger. They (d) --- of purchasing meat and fish as they (e) ---. The price of vegetables is also high. We are to bargain (f) ---simple product. Many times the buyers (g) ---. There (h) --- a fixed price for every time. Then it (i) --- possible to came the buyers free from harassment. Government (j) --- to fulfill our expectation.

Answer: a) is b) face c) having d) cannot think e) require f) to buy g) are cheated h) should be i) will be j) should try

24. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dinajpur Board 2017]
[dissuade, carry, go, employ, work, address, forbid, do, be]
Child labor has (a) --- internationally by the UN. To make a child (b) --- the work that is suitable for a man is punishable. Yet in the third world countries, the number of child labor (c) --- up day by day. Bangladesh (d) --- one of these countries. Though government is committed to (e) --- rich people to engage children in laborious work, things are not so easy. Poverty (f) --- the first impediment in this field. The poor parents want to get additional earning by (g) --- their children in work. Many children (h) --- at different sectors now. But this should not be (i) --- on. We should immediately (j) --- this problem. 

Answer: a) been forbidden b) do c) is going d) is e) dissuade f) is g) employing h) work/ are working i) carried j) address

SSC Right Form of Verbs all board 2016


25. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dhaka Board-2016, 2022]
build lag idle reach remember depend be lead work follow
Bangladesh is full of natural resources. The prosperity of the country (a)---on the proper utilization of the resources. We should not (b) ---a lazy life. We should all (c) ---up our country. For this reason, we have to (d) ---hard. No nation can prosper without industry. It should be (e) ---that industry is the key to success. If we (f) ---the days away, we (g) ---behind. The nations that (h) ---industrious (i) ---the pinnacle of development. So we (j) ---them.

Answer: a) depends b) lead c) build d) work e) remembered f) idle g) will lag h) are i) reach/have reached j) should follow

26. Complete the following text with the right forms of verbs. [Cumilla Board-2016]
[struggle, keep, purchase, harm, go, invent, build, follow, be, borrow]
“Health (a) --- wealth,” (b) --- the proverb. We cannot (c) --- it. We cannot (d) --- it.We must (e) --- our body by (f) --- the rules of health. People (g) --- against germs that (h) --- the body since their birth. Medicines (i) --- to kill germs, but we have to (j) --- the body fit by ourselves through the maintenance of the rules of health. 

Answer: a) is b) goes c) purchase d) borrow e) build f) following g) struggle h) harm i) are invented j) keep

27. Complete the following text with the right forms of verbs. [Rajshahi Board-2016] 
[live, vary, can, have, want, live, may, spend, get, is]
Happiness (a) --- a relative term. A person with a crown (b) --- in a palace may not be happy whereas a day laborer may (c) --- happiness (d) --- in a shabby hut. Again happiness (e) --- from person to person. A beggar (f) --- be happy if he (g) --- a coin but a businessman who can (h) ---a huge sum of money a day (i) --- not be happy. Everyone (j) --- to be happy.

Answer: a) is b) living c) have d) living e) varies f) can g) gets h) spend i) may j) wants

28. Complete the following text with the right forms of verbs. [Sylhet Board 2016]
[lose, protect, ride, become, need, provide, make, discover, travel, be]
Men (a) --- ever since they first appeared on the earth. In primitive time, they did not travel for pleasure but to find new places. They (b) --- themselves with simple weapons. Their journeys (c) --- long tiring and often dangerous. Being intelligent, they soon (d) --- easier ways of travelling. They (e) --- on the backs of their domestic animals. They (f) --- boat and used it to travel across water. Travelling, of course, has now (g) --- a highly organized business. There are vehicles which (h) --- us wroth comforts and security. If we want to go abroad, we (i) --- a passport and a visa. If we (j) --- any of them, our journey may be ruined.

Answer: a) have been travelling b) protected c) were d) discovered e) rode f) made g) become h) provide i) need j) lose

29. Complete the following text with the right forms of verbs. [Barishal Board-2016]
[pollute, suffer, save, do, look, fall, become, be, use, throw]
The other name of water is life. We cannot (a) --- a single moment without it. Water is (b) --- not only for drinking purposes but also for household works and industrial works. Water becomes (c) --- in many ways. The mills and factories pollute water by (d) --- waste into it. Water (e) --- polluted by chemicals and different elements. Sometimes people (f) --- from many diseases. We should (g) --- very careful about it. We must (h) --- for safe source of drinking water. Otherwise we must (i) --- in danger. Let us (j) --- water from pollution.

Answer: a) do b) used c) polluted d) throwing e) becomes f) suffer g) be h) look i) fall j) save

30. Complete the following text with the right forms of verbs. [Chattogram Board-2016] 
[do, understand, answer, approach, neglect, memorize, read, collect, prepare, think]
Many students (a) --- their studies from the beginning of the year. When the examination (b) --- they start (e) --- very seriously. Sometimes they (d) --- notes from their friends. Most of the time they get their notes (e) --- by their private tutors. They (f) --- these notes without (g) ---. As a result their power of (h) --- does not develop. If they find any new question in the examination they can’t (i) --- it properly. As a result, many students can’t do well in the examination. If they had read seriously from the very beginning of the year, they (j) --- better result in the examinations.

Answer: a) neglect b) approaches c) reading d) collect e) prepared f) memorize g) understanding h) thinking i) answer j) would have done

31. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dinajpur Board 2016]
[come, rank, be, gift, give, has, earn, live, contribute, cluster]

The Republic of the Maldives (a) --- one of the smallest countries of South Asia. It (b) --- 1199 islands that (c) --- into 26 major atolls. People who (d) --- to these islands from different parts of the world (e) ---here since 3000 years ago. The natural beauties (f) --- by the God attract the tourists to enjoy them. As a result, a lot of foreign currencies (g) --- every year from the tourism that (h) --- a lot to the national economy. So, the Maldives (i) --- as the best tourist destination. Special importance (j) --- by the government of the Maldives for the enhancement of tourism.

Answer: a) is b) has c) are clustered d) came e) have been living f) gifting g) is earned h) contributes i) is ranked/has been ranked j) is given/should be given.

SSC Right Form of Verbs all board 2015


32. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dhaka Board - 2015]
[take, work, come, dominate, confine, be, need, keep, come, contribute]
Today women are playing an important role in all spheres of life. Once they were (a) --- by men. They are no longer (b) --- within the four walls of their parents’ or husbands’ house. They have (c) --- out of the kitchen and are (d) --- hand in hand with men. By (e) --- higher education, they are becoming pilots, doctors, engineers, teachers, administrators etc. They have (f) ---  able to prove their worth. They (g) --- much to the economy of the country. Now It (h) ---to the realization of the men that true development of the country is never possible (i) --- half of the population idle at home. So, it (j) --- no telling that women are playing a great role in the socio-economic condition of our country.

Answer: a) dominated b) confined c) come d) working e) taking f) been g) contribute/are contributing h) has come i) keeping j) needs

33. Complete the following text with the right forms of verbs. [Cumilla Board -2015]
[overcome, rise, be, enjoy, come, suffer, walk, pollute, have]
There (a) --- different kinds of exercises. Walking (b) --- one of them. We (c) --- early in the morning for (d) ---a morning walk. While (e) ---in the morning, we can (f) --- fresh air. But in towns and cities air is being (g) --- in many ways. As a result, people (h) --- from different problems. To (i) --- this problem, people and the government should (j) --- forward.

Answer: a) are b) is c) rise d) enjoying/having e) walking f) enjoy g) polluted h) suffer i) overcome j) come

34. Complete the following text with the right forms of verbs. [Jashore Board - 2015]
[Stand, become, rain, see, go, cause, remain, ply,
know, take]
On a rainy day it (a) --- all day long. The sky is overcast with thick clouds. The sky is not (b) ---. None can (c) --- out without an umbrella. Water (d) --- on roads. As a result, roads (e) --- muddy and slippery. In Dhaka city, the roads and streets (f) --- underwater for hours together (g) --- much inconvenience to the pedestrians. On some roads, motorized vehicles or even rickshaws can (h) ---. The sufferings of the city dwellers (i) --- no bounds. The government has already (j) --- some steps to solve this problem.

Answer: a) rains b) seen c) go d) stands e) become f) remain g) causing h) not ply i) know j) taken

35. Complete the following text with the right forms of verbs. [Barishal Board -2015]
[cause, suffer, to be, drive, solve, to be, obey, occur, carry]
Traffic Jam (a) --- a common affair in the big cities of our country. This problem (b) --- the ultimate consequence of rapid growth of population and the number of vehicles. Most often this problem (c) --- in the congested areas where the roads are very narrow. Overtaking tendency also (d) --- traffic jam. Some drivers (e) --- the traffic rules. They (f) --- the vehicles carelessly. Traffic jam (g) --- great sufferings to the ambulances (h) --- patients. Office goers and school-going children also (i) --- a lot due to traffic jam. However, this problem (j) --- to an extent by imposing traffic rules strictly.

Answer: a) is b) is c) occurs d) causes e) do not obey f) drive g) causes h) carrying i) suffer j) can be solved

36. Complete the following text with the right forms of verbs. [Chattogram Board - 2015]
contribute, come become play keep need receive work be confine
Today women (a) --- an important role in all spheres of life. They, no longer, (b) --- to the four walls of their husband’s house. They have come out of the kitchens and (c) --- hand in hand with men in all the development works of the government. By (d) --- higher education they (e)---pilots, doctors, engineers, teachers, administrators etc. They have (f) --- able to prove their worth. They (g) --- much to the economy of the country. Now it has (h) --- to the realization of the men the true development of the country is never possible (i) --- half of that population idle at home. So, it (j) --- no telling that women are playing a great role in the socio-economic condition of our country.

Answer: a) are playing b) are confined c) are working d) receiving e) are becoming f) been g) are contributing/contribute h) come i) keeping j) needs

37. Complete the following text with the right forms of verbs. [Dinajpur Board- 2015]
be get know sit pass study come oppose do tease
Abul Kasem Fazlul Huq popularly (a) --- as Sher–e-Bangla was a prominent statesman. He (b) --- of a respectable Muslim family in 14873. He (c) --- extraordinary brilliant. He (d) --- the Entrance Examination in 1890 and the FA Examination in 1892. He (e) ---his graduation with Honours in Chemistry, Physics and Mathematics from Presidency College. Then he (f) --- admitted in MA in English at Calcutta University. Just six months before the final examination a friend of his (g) --- him. He said, “The Muslims are weak in Mathematics and that’s the reason he (h) --- English.” He (i) --- the comment strongly. He challenged his friend that he (j) --- for Mathematics Examination instead of English.

Answer: a) known b) came c) was d) passed e) did f) got f) teased h) studies i) opposed j) sat

Most important right form of verbs for SSC


38. Complete the following text with the right forms of verbs.
[mould, take, shape, get, exercise, grow, learn, teach, influence, form]
A mother (a)--- an undeniable influence in (b)--- of children's character and in (c)--- their future destiny. The things that they learn at home (d)--- a firm root in them. And it goes without saying that this learning they (e)--- mostly from their mother as they live under her direct supervision and constant care. This in why a child (f)--- the language first from its mother. The culture of the family also (g)--- the children's habits and manners. Mother should (h) — her children how to (i)--- the habit of good manners to (j)--- up in gentle environment.

Answer: (a) exercises; (b) shaping; (c) moulding; (d) take; (e) get; (f) learns; (g) influences; (h) teach; (i) form; (j) grow.

SSC right form of verbs exercise with answer PDF

You have to wait 60 seconds.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url